12 februari 2014

“Alle Rotterdammers zijn trots op hun stad”

Barbara Kathmann (35) staat op nummer 2 op de kandidatenlijst voor de PvdA Rotterdam. Eerste vrouw op de lijst, ‘running mate’ van lijsttrekker Hamit Karakus, wie is Barbara Kathmann?

Loopbaan
Barbara startte haar loopbaan bij Omroep Link als verslaggever/ presentatrice/ programmamaker van maatschappelijk betrokken programma’s.

Zij maakte daarna de overstap naar een meer actieve rol in maatschappelijke projecten: “Ik wilde zelf meer doen, meer dan alleen mensen interviewen over het maatschappelijk betrokken werk dat zij deden.” In 2009 richtte zij Stichting Jarige Job op, om ervoor te zorgen dat kinderen die opgroeien in armoede hun verjaardag kunnen vieren. Ook werd zij stadsmanager va Rotterdam Cares, een vrijwilligersorganisatie voor young professionals.

Waarom PvdA?
Barbara werd lid van de PvdA ten tijde van de opkomst van Leefbaar Rotterdam: “Ik zag dat de stad uit elkaar werd getrokken, er hing een grimmige sfeer. Ik dacht, wat ontzettend zonde, dat kan beter. Dat moet beter. De PvdA deed dat.”

Politieke aspiraties
“Ik heb altijd politieke aspiraties gehad en kom ook uit zo’n gezin, er werd bij ons thuis veel gesproken over politiek,” zegt Barbara. “Ik dacht altijd na over dingen als ‘Wie vertegenwoordigt mij in de politiek?’ Daar wilde ik onderdeel van uitmaken. Alleen bestaat daar geen opleiding voor.”

Een echte Rotterdamse
“Je zo breed mogelijk bewegen in de maatschappij, zodat je alle facetten van de stad leert kennen, dat vind ik belangrijk,” zegt Barbara. Barbara is een echte Rotterdamse. “Ik heb mijn vriend leren kennen in Prinsenland, waar ik woonde van mijn twaalfde tot mijn negentiende.” Lachend: “Wordt dit niet te zoetsappig zo?”

Delfshaven
Huib en Barbara wonen nu in Delfshaven en hebben samen drie jonge zoontjes. “Mijn favoriete tijdsbesteding is met hen gaan voetballen, daar bij het Sparta Stadion. Of koffie drinken bij het café van Het Nieuwe Instituut, daar hebben mijn zoons het naar hun zin en kunnen ze lekker spelen, terwijl ik koffie drink,” zegt ze.

Nu is het moment
“Nu is het moment voor mij gekomen om mij verkiesbaar te stellen en actief de politiek in te gaan. Ik vind het ook echt een eer en een hele verantwoordelijkheid dat ik op zo’n mooie plek op de lijst ben gezet,” zegt Barbara. “Maar ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan. Campagne voeren, de straat op, met een verhaal waarvan ik weer dat het goed is. Samen sterker en socialer, daar geloof ik oprecht in.”

Oplossingen
“Het is crisis en iedereen is op zoek naar een zondebok. Ik vind dat de PvdA daar een goed antwoord op heeft en dat antwoord wil ik verkondigen. Voor mijn gevoel zijn alle Rotterdammers trotste Rotterdammer, trots op hun stad.”

Kansen
“Toch moeten we de problemen waarmee we te kampen hebben in de stad niet ontkennen,” zegt Barbara. “Oplossingen zoeken, vanuit die positieve gedachte: iedereen is ambassadeur van zijn eigen stad. Een stad waarin veel kan, veel gebeurt en waar de mentaliteit heerst om er iets mee te doen. Daar liggen de kansen.”