BAS EICKHOUT GEKOZEN ALS LIJSTTREKKER EUROPESE VERKIEZINGEN

26 januari 2024

De leden van Groen Links en de PvdA hebben klimaatexpert Bas Eickhout met overweldigende meerderheid gekozen als lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen van begin juni 2024. Bas startte zijn carrière als wetenschapper en schreef mee aan de klimaatrapporten van de IPCC, de VN-organisatie voor klimaatwetenschap. Samen met de Amerikaanse politicus Al Gore won dit instituut in 2007 de Nobelprijs voor de vrede. In 2009 ging Bas de politiek in omdat hij zag dat er te weinig gebeurde met alle kennis bij de aanpak van de klimaatverandering. “Om dat te veranderen, moet je zelf aan de knoppen zitten”, vond hij. Hij is ervan overtuigd dat juist Europa het voortouw moet nemen om klimaatverandering tegen te gaan.

Bas is sinds 2009 Europarlementariër voor GroenLinks. Bij de Europese verkiezingen van 2019 was hij lijsttrekker en, samen met de Duitse Ska Keller, spitzenkandidat voor de Europese Groenen. Na de verkiezingen in 2019 werd hij opnieuw delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. Daarnaast is Bas vice-fractievoorzitter van het ‘bureau’ van de Groene Europese fractie, te vergelijken met het fractiebestuur in de Nederlandse politiek.

Bas wordt fractievoorzitter van de gezamenlijke GroenLinks-PvdA fractie in het Europese Parlement. Het samengaan van PvdA en GroenLinks op Europees niveau is in die zin gecompliceerd dat de fracties deel uitmaken van verschillende groeperingen in het Europees Parlement. Op dit moment functioneren zeven combinaties van nationale vertegenwoordigingen. De PvdA maakt deel uit van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten terwijl GroenLinks participeert in een combinatie die heet: de Groenen/Vrije Europese Alliantie. Voorlopig zullen de Nederlandse sociaaldemocraten en de ‘GroenLinksers’ deel blijven uitmaken van hun ‘eigen’ groepering, iets dat een logische (maar tijdelijke) oplossing is.