24 februari 2014

Convenant Rotterdam: verantwoord aanbesteden in bouw en infra

Vier partijen in de bouw ondertekenen vandaag een convenant met de gemeente Rotterdam over verantwoord aanbesteden. Het gaat om FNV Bouw, Bouwend Nederland, CNV Vakmensen en Aannemersfederatie Nederland. Het convenant, op initiatief van FNV Bouw, houdt in dat alle bouw- en infraprojecten in opdracht van de gemeente Rotterdam worden uitgevoerd vanuit goed werkgeverschap. In de publieke sector is dit convenant een unicum.

Professioneel opdrachtgever
Hamit Karakus, wethouder van de gemeente Rotterdam: “Rotterdam wil een professioneel opdrachtgever zijn en hecht belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat verwacht de gemeente Rotterdam ook van de marktpartijen met wie ze in samenwerking projecten in de stad realiseert.”

Concreet betekent het dat de toepasselijke wet- en regelgeving en cao’s worden gehanteerd en nageleefd. Denk hierbij aan arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Dit geldt ook voor betrokken onderaannemers en uitvoerders. Als een werkgever zich niet houdt aan afspraken en regelgeving, kan hij bij nieuwe aanbestedingen worden uitgesloten. Doel van de ondertekenaars is het bestrijden van schijnconstructies zoals schijnzelfstandigheid.

Lees hier het hele artikel op de website van FNV Bouw.