8 maart 2024

Beloof buitenslapers in Rotterdam een goede toekomst!

Er zijn steeds meer mensen in Rotterdam die geen dak boven hun hoofd hebben en geen veilige plek om te slapen. Daarom slapen ze noodgedwongen buiten op straat. Dit is onmenselijk en ook onveilig, voor zowel de daklozen als voor bewoners in de wijk. Iedereen hoort het recht te hebben op een veilig en warm onderkomen. Daarom vinden wij dat buitenslapers goede opvang moeten worden gegeven en begeleiding naar permanent onderdak.

Deze week kwam het actieplan buitenslapers naar buiten, waarin het college uitleg geeft over de manier waarop ze het daklozenprobleem willen aanpakken in Rotterdam. Het actieplan is een stap in de juiste richting, maar het college gaat nog niet ver genoeg. Het aanbieden van 24-uursopvang samen met verdere zorg voor daklozen is een goed initiatief. Hiermee ligt de focus minder op de repressie en handhaving van eerst, wat een goed teken geeft.

Er zijn nog wel dingen die in het huidige plan ontbreken en waar we meer aandacht voor willen hebben. Zoals het nu staat is de 24-uursopvang maar voor 6 tot 8 weken, maar wat gebeurt er met deze mensen na hun 8 weken zorg? Niet iedereen is even zelfredzaam. In het huidige plan ontbreekt ook aandacht voor Housing First, hierbij wordt eerst onderdak verzorgd voordat er aandacht wordt gegeven aan werk en zorg. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit een hele effectieve manier is om het daklozenprobleem aan te pakken.
Als we van Rotterdam een stad willen maken waar niemand op straat hoeft te slapen moeten we ervoor zorgen dat iedereen de kansen en zorg krijgt om op eigen benen te kunnen staan.

Zoals het nu staat moet hier nog veel aandacht aan worden gegeven.