Diversiteit in de cultuursector: “Tijd voor concrete actie!”

16 januari 2018

De Erasmus Universiteit Rotterdam onderzocht de afgelopen maanden hoe het gesteld is met de culturele diversiteit binnen culturele organisaties in de stad. De Code Culturele Diversiteit was hiervoor de leidraad. Het onderzoek biedt goede inzichten over de stand van zaken binnen de cultuursector, maar er moet nog wel veel verbeteren. De tijd van eindeloos praten is wél voorbij; wij willen concrete actie!

Gewenst advies

De RRKC heeft een ongevraagd advies aangekondigd over culturele diversiteit dat in 2018 zal verschijnen. Het onderzoek is een van de stappen binnen het traject van advisering. Wij zijn blij met het aangekondigde advies en hopen dat dit de handvatten geeft voor noodzakelijke actie. De PvdA is wel verbaasd dat het een ongevraagd advies is. Voor ons is het een zeer gewenst advies.

Concrete maatregelen

Wij stellen een aantal concrete maatregelen voor om diversiteit in de cultuursector te borgen. Ten eerste moet het cultuuraanbod beter aansluiten bij de verschillende doelgroepen in de stad. Degenen die hier verantwoordelijk voor zijn moeten over voldoende kennis beschikken van lokale kunst en cultuur. Een andere voorstel is om een percentage van het budget van de cultuurnota te reserveren voor makers met een bi-culturele achtergrond. Om doorstroom en vernieuwing in de sector te bevorderingen, zouden directeuren volgens ons maximaal voor zes jaar benoemd moeten worden.

Klik op de afbeelding voor een overzicht van de overige voorstellen en vragen.