26 juni 2015

Eerbetoon aan André van der Louw

Een eerbetoon aan André van der Louw. Dat  is het doel van de stichting die is opgericht om André van der Louw, die tien jaar geleden op 20 oktober overleed, te eren. Hij was burgemeester van Rotterdam van 1974 – 1981.  Hij was de eerste “aanraakbare” burgemeester van de stad. Van der Louw gaf het begrip “burgervader” een nieuwe actuele inhoud. Hij was een uitmuntende  ambassadeur voor de Rotterdamse belangen, ook die van de haven.

Afgezien van zijn burgemeesterschap was André: Minister van CRM en vervulde hij vele voorzitterschappen waaronder dat van de PvdA, het Openbaar Lichaam Rijnmond, de NOS, de KNVB en de Raad van Commissarissen van stadion De Kuip.

De stichting wil hem eren met een fysiek kunstwerk en een t.v.-productie. In samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst is de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers bezig met het ontwerp. Het kunstwerk moet in het nieuwe stadskantoor achter het stadhuis komen. Het College van B. en W. van Rotterdam heeft daarmee ingestemd. Voor de t.v. productie is samenwerking gezocht met Han Peekel te Hilversum.

Een breed comité van aanbeveling steunt de stichting Eerbetoon aan André van der Louw. Het bestaat uit Saskia Stuiveling, Ruud Lubbers, Jos van der Vegt, Hans Vervat, Ronald Blom, Hamith Breedveld, Hans den Oudendammer, Jan Riezenkamp, Lenie van Rijn-Vellekoop en Steven Lak. De naaste familie van Van der Louw staat achter het initiatief.

Verschillende fondsen en organisaties zijn bereid donaties te doen om onze doelen te kunnen financieren. Maar we zijn er nog niet helemaal. De stichting heeft een ANBI-status, zodat giften boven de drempel voor 125% aftrekbaar zijn. Wij willen via dit traject € 15.000,- ophalen. Particulieren kunnen hun donatie overmaken aan de Stichting Eerbetoon André van der Louw met als bankrekeningnummer NL38 ABNA 0505 4597 95. Hun bijdragen zijn zéér welkom.

Foto: Fotocollectie Nationaal Archief/Anefo/Hans van Dijk