6 maart 2014

Eerste collegetour010 met Martin van Rijn groot succes

Op woensdag 5 maart werd in het Erasmus MC de eerste collegetour010 georganiseerd. In een volle collegezaal met studenten, medewerkers van het Erasmus MC en belangstellenden werd staatssecretaris Martin van Rijn door Yvonne Nesselaar aan de tand gevoeld. Met de collegetour010 steunt de PvdA Rotterdam het 100-jarige Daniel den Hoed. Na afloop werd er rondgegaan met de Rode Hoed en door de deelnemers als blijk van waardering gul gegeven.

Jongen van Zuid
De collegetour begon met een nadere kennismaking met de staatssecretaris. Hij vertelde over zijn jeugd in Rotterdam, geboren op Zuid. Na zijn studie heeft hij diverse functies bij de overheid bekleed, waarom 5 jaar als Directeur Generaal op het ministerie van VWS. Daarna was hij directeur bij een van de grootste pensioenorganisaties (PGGM) van Nederland. Toen werd van Rijn gevraagd om als staatsecretaris de hervormingen binnen de langdurige zorg vorm te geven. “Als je dit niet doet, krijg je later spijt!”, aldus mevrouw van Rijn op de vraag of hij staatssecretaris moest worden.

Zorg dichtbij
Na de kennismaking was het tijd om de inhoud in te duiken. Boeiende discussies over hoe zorg dichtbij te organiseren, waarom de wijkverpleegkundige weer als basisvoorziening opgenomen is in het verzekeringspakket, de knip tussen gemeenten en zorgverzekeraar, en het aller belangrijkste, hoe zorgen we ervoor dat gezond gedrag steeds meer de norm wordt in plaats van het bestrijden van ziekten.

tweet

Preventie
Preventie en gezond gedrag, iedereen is het erover eens maar hoe bereiken we dit. Als voorbeeld haalde van Rijn roken aan. Stoppen met roken is de grootste financiële prikkel die er is, naast de gezondheidseffecten op langere termijn, maar toch is het lastig om roken terug te dringen. Gezond gedrag bereiken is een kwestie van lange adem, alleen te bereiken met een gezonde mix van preventie en restrictie.

Daniel den Hoed
Met de collegetour010 steunen de PvdA Rotterdam en de JS Rijnmond het 100-jarige Daniel den Hoed in de strijd tegen kanker. In een paneldiscussie over kankeronderzoek werd het belang van onderzoek en innovatie in de strijd tegen kanker nogmaals onderstreept.

Op 18 maart is de volgende collegetour met Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem in theater Walhalla. Mis het niet en meld je aan op www.collegetour010.nl. Na afloop zullen we het totale bedrag bekend maken dat is binnengehaald voor Daniel den Hoed.

dsc 8745

dsc 8739 1
Foto’s: Juliette Bindega