In deze reeks stellen we tot aan gemeenteraadsverkiezingen in maart, onze kandidaten voor. Hieronder een interview met Duygu Yildirim, nummer 3 op de kandidatenlijst.
Waar woon je en wat is het mooiste plekje in Rotterdam?
Op dit moment woon ik in Kralingen-Crooswijk. Hiervoor heb ik 15 jaar in Rotterdam-Zuid gewoond. Het mooiste plekje in de stad? Dat is elk waterkantje met uitzicht op de Maas. Vooral in de zomer!
Welke Rotterdammer inspireert je?
Inspiratie voor de dingen die je doet, moet vooral uit jezelf komen. Natuurlijk kijk je weleens tegen anderen op, maar het is belangrijk om erachter te komen wie jezelf bent en wat je drijfveren zijn.
Hoe ziet de ideale stad voor jou eruit?
In de ideale stad zijn er geen mensen die zich zorgen maken over hun basisbehoeften: een inkomen, de juiste zorg en goed onderwijs. In de ideale stad bereikt iedereen zijn dromen. Maar goed, we leven niet in de ideale wereld. We staan voor flinke uitdagingen. Zelfs nu de economie in de rest van het land aantrekt, loopt Rotterdam achter. Hier moeten goede plannen voor komen, zoals basisbanen. Een betaalbare plek om te wonen is ook essentieel voor het welzijn van mensen.
Waarom heb jij je beschikbaar gesteld voor de gemeenteraad?
Het is belangrijk dat mensen in de gemeenteraad, de stad écht goed kennen. Ik ben hier geboren en getogen. Mijn rechtenstudie heb ik voltooid aan de Erasmus Universiteit. Nu werk ik al jaren als docent aan de Hogeschool Rotterdam. Ik ken de stad door en door, en ben wat dat betreft een product van de Rotterdamse samenleving.
Ik maak me zorgen over het feit dat 1 op de 4 kinderen in armoede opgroeit, en de duizenden bijstandsgezinnen. Daarnaast maak ik me zorgen over de mensen die ploeteren in baantjes die weinig geld opleveren voor hun huishoudens.
Waaraan wil je werken in onze stad?
In de afgelopen maanden heb ik nieuwe mensen leren kennen. In één klap is mijn omgeving veel rijker geworden. Ik heb prachtige mensen ontmoet die allemaal werken aan één doel: een beter én sociaal Rotterdam!
Zo sprak ik onlangs een meneer op een partijborrel. Na afloop, bij het weggaan, zag ik hem nog een keer. Hij gaf aan dat hij langer was gebleven, omdat hij dan makkelijker bij zijn jas kon. Hij zat namelijk in een rolstoel en vond het niet leuk om aan iemand te vragen zijn jas aan te geven. Dit is was weer een simpele reminder: wat voor jou vanzelfsprekend is, hoeft niet vanzelfsprekend te zijn voor een ander.
Bij één van onze red alert straatacties op de Kruiskade sprak ik met een jonge meid van 20 jaar. Zij wil niet gaan stemmen op 21 maart omdat “de politiek toch niets voor haar doet.” Als voorbeeld gaf ze haar zoektocht naar een stageplaats. De moeilijkheden die zij hierbij ondervond waren volgens haar, vooral haar probleem. Maar ik vind dat dit zorgen zijn van ons allemaal.
Als ik gekozen word voor de gemeenteraad, zal ik mij in de komende jaren keihard inzetten voor kansgelijkheid en bestaanszekerheid.
Wat is momenteel de belangrijkste politieke issue in Rotterdam?
De verharding van de maatschappij. Daarom hebben alle politici, organisaties en burgers in Rotterdam de taak om met elkaar in gesprek te blijven en een positieve en constructieve houding aan te nemen. Alleen dan kunnen we kijken hoe we het voor alle Rotterdammers beter kunnen maken. De mens is een sociaal dier, we zijn niet gemaakt om alleen te leven: dus de schouders eronder en samen vooruit!
Meer weten over andere kandidaten? Klik hier.