14 juli 2015

Geef plastic de zak

Wethouder Pex Langenberg (D66, Duurzaamheid) heeft zojuist bekend gemaakt 15.000 euro beschikbaar te stellen voor het beste plastic tasjes werende idee van Rotterdam. PvdA-raadslid Barbara Kathmann (Duurzaamheid): “Geef plastic de zak!”

Op jaarbasis gooit iedere Rotterdammer gemiddeld 71 plastic tassen weg. Dat komt neer op meer dan 42,5 miljoen plastic tasjes per jaar. Dat is niet alleen een verspilling van grondstoffen, er belanden ook tasjes in het milieu waar ze veel schade aanrichten. Plastic tasjes staan bijvoorbeeld op de derde plaats met hun aandeel in de plastic soep die stad en natuur vervuilt en bedreigt, stelt de Plastic Soup Foundation. Om deze redenen heeft staatssecretaris Mansveld een landelijk verbod aangekondigd op gratis wegwerptasjes. Per 1 januari gaat dit verbod in, maar Rotterdam wil nu al aan de slag en het liefst ook het gebruik van betaalde plastic tasjes fors terugbrengen. Met deze wedstrijd is het de bedoeling dat zowel Rotterdamse bewoners als ondernemers geenthousiasmeerd worden om bij te dragen aan een schonere stad en beter milieu.

Je kunt jouw idee aandragen via http://www.geefplasticdezak.nl. De wedstrijd loopt tot en met 7 september. Inwoners en ondernemers in Rotterdam kunnen hun idee indienen via de website en een jury onder leiding van PvdA-raadslid Barbara Kathmann wijst de winnaar aan.

Kathmann deed vorig jaar het voorstel om van Rotterdam de eerste plastic-tas-vrije stad te maken: “Met de jury gaan we heel goed letten op ideeën die écht zullen bijdragen aan het verminderen van plastic tasjes. Helemaal 100% reductie is niet realistisch. Er zijn ook situaties waarin plastic zakjes van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan voedselveiligheid. Maar laten we wel ambitieus zijn, als we het voorbeeld van de Denen kunnen volgen, doen we het goed. Geef plastic de zak!”