Geen straf meer op ziekte in Rotterdam

5 maart 2018

De PvdA Rotterdam lanceert vandaag een voorstel om de Rotterdampolis uit te breiden voor alle Rotterdammers, en de premie voor huishoudens met een smalle beurs te verlagen.

Barbara Kathmann, lijsttrekker van de PvdA Rotterdam: “Dit plan gaat om drie dingen. Wij willen af van het eigen risico, een straf op ziekte. Daarnaast moet er meer ingezet worden op preventie en het voorkomen van zorgmijden. Iedereen die ziek is, moet naar de dokter kunnen.”

De presentatie van het alternatief door PvdA lijsttrekker Barbara Kathmann vindt plaats in het Wijkcentrum Huis van Carnisse in aanwezigheid van bewoners en professionals uit de zorg. Ook Tweede Kamerlid Sharon Dijksma, woordvoerder Zorg, zal aanwezig zijn. Meer Rotterdammers moeten profiteren van de collectieve zorgverzekering, aldus de PvdA.

Rotterdam biedt momenteel via VGZ een collectieve zorgverzekering aan voor alle Rotterdammers met een inkomen tot 130% van het minimum wettelijk inkomen (MWI). Dit is de Rotterdampolis. Ongeveer de helft van alle Rotterdammers valt onder de doelgroep en kan er dus gebruik van maken. Op dit moment maken 56.000 mensen gebruik van deze verzekering.

De PvdA is tegen het schrappen van de korting van een tientje op de premie van de Rotterdampolis door het huidige college. Dat betekent een lastenverzwaring van jaarlijks 240 euro voor een echtpaar met minder dan 110 % van het MWI. In plaats daarvan stelt de PvdA voor de korting weer in te voeren en te verhogen tot 20 euro per maand. Dit moet gaan gelden voor alle Rotterdammers met een inkomen tot 130% WMI.