Gelijk loon voor gelijk werk binnen de EU
Het Europees Parlement heeft een belangrijke stap gezet om ervoor te zorgen dat ‘gelijk loon voor gelijk werk binnen de EU’ voor de gehele Europese arbeidsmarkt gaat gelden.
Gelijke en eerlijke concurrentie en geen uitbuiting meer
Een meerderheid van de Europese ministers heeft voor het voorstel gestemd dat zorgt voor betere rechten van werknemers. Dit voorstel moet ook een einde maken aan de oneerlijke concurrentie in Europa. Het is een overwinning voor alle werknemers. Voor werknemers die onder CAO- en minimumloon betaald worden, maar ook voor werknemers die hun banen kwijtraken door oneerlijke concurrentie. Iedereen die meedoet aan de arbeidsmarkt moet aan dezelfde regels voldoen.
Met deze overwinning hebben straks gedetacheerde werknemers overal in Europa recht op een CAO-loon. Hierdoor wordt er een einde gemaakt aan de uitbuiting van, vooral Oost-Europese, werknemers. Barbara Kathmann reageert verheugd vanuit Rotterdam:
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen probeerde Leefbaar om Rotterdammers op te hitsen tegen mensen uit Oost-Europa. Ze pikten volgens hun alleen maar ‘onze’ banen in. Echter het probleem was niet de Pool of de Roemeen, maar het feit dat grote bedrijven deze mensen onder de CAO of het minimumloon van Rotterdamse werknemers lieten werken. De PvdA heeft zich 4 jaar lang kei-hard ingezet om dit in Europa te veranderen. Zo zie je maar. In plaats van een grote mond en krokodillentranen te huilen kun je ook je handen uit de mouwen steken en je sterk maken voor Rotterdamse werknemers.
Verzet vanuit bedrijven
In de nieuwe wet worden regels opgesteld voor het detacheren, ofwel het ‘tijdelijk uitlenen’ van werknemers, van het ene naar het andere EU-land. De oude regels komen uit 1996 en zijn achterhaald. Werkgevers misbruikten deze regels om Oost-Europeanen goedkoop aan het werk te zetten in onder meer Nederland. In Oost-Europese landen is ook verzet tegen de nieuwe regels, omdat ze bang zijn hun voordeel kwijt te raken.
Het verzet vanuit Oost-Europa komt vooral vanuit de grote ondernemingen. Zij verdienen op dit moment nog grof geld aan het uitbuiten van het personeel. Werknemers en vakbonden steunen de voorstellen. Zij zien ook dat de salarissen van uitgeleende werknemers veel te laag zijn op dit moment.
Belangrijke veranderingen
Beloning: Beloning volgens CAO-lonen en alle elementen die ook onder loon vallen. Dit zijn bijvoorbeeld een 13e maand en speciale vergoedingen voor werken in het weekend. Een belangrijke wijziging is dat extra vergoedingen voor reizen en kost & inwoning niet meer van het loon mogen worden afgetrokken.
Onder aanneming: De lidstaten krijgen de mogelijkheid om onderaannemers te dwingen het geldende CAO-loon uit te betalen. In Nederland is dat nu al het geval.
Juridische basis: In de nieuwe detacheringsrichtlijn wordt de juridische basis om werknemers te beschermen uitgebreid. Tot nu toe kregen werkgevers van gedetacheerde werknemers in veel rechtszaken gelijk als ze aanvochten dat ze hun werknemers beter moesten behandelen. Dit kwam doordat er alleen naar de regels voor de interne markt gekeken werd. In de nieuwe regels zijn werkgevers ook verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden.
Duur: De maximale termijn van een gedetacheerde werknemer wordt 24 maanden. Uitzonderingen voor speciale gevallen zijn mogelijk indien daar goede redenen voor zijn. Als het werk een aan brug of gebouw niet binnen 24 maanden klaar kan zijn kunnen de architect of ingenieur een verlenging krijgen. Werkgevers mogen na deze termijn geen nieuwe gedetacheerde werknemer inhuren voor hetzelfde werk. Doordat het voorstel de bescherming van werknemers aanscherpt, zal de duur in de praktijk minder verschil maken.
Grenzen dicht? Zuivere waanzin
Dat er straks een gelijk speelveld en een eerlijke arbeidsmarkt is hebben we te danken aan internationale samenwerking. Samenwerking in Europa. De Rotterdamse economie en de Rotterdammers varen daar wel bij. De grote bedrijven zijn al internationaal georganiseerd dus wij moeten dat ook doen. Met de verbintenis tussen Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie worden we met hun economische plannen terug in de tijd geworpen. Baudet heeft gezegd de grenzen te willen sluiten en uit de Europese Unie te stappen. Dan valt de haven stil en kunnen we ook nog eens zwaaien naar de banen die er nu zijn. Dat zou echt zuivere waanzin zijn.
Aldus Barbara Kathmann.