28 januari 2017

Gelijke kansen voor jongeren

Verleng het jeugdtegoed tot 24 jaar

Het jeugdtegoed is bestemd voor jongeren van 4 t/m 17 jaar van wie de ouders een minimuminkomen hebben. Dit is een bedrag van € 250 per jaar, per kind. Het jeugdtegoed kan uitgegeven worden aan school- en sportspullen, fietsen, kleding, boeken en tijdschriften. De gemeente Rotterdam heeft als uitgangspunt; Je zit op school of je werkt. Wanneer je op school zit heb je geen recht op een uitkering en heb je vaak beperkte tijd om ernaast te werken. Als je na je 18de geen jeugdtegoed meer ontvangt wordt het moeilijker om lid te blijven van je sportvereniging of om ondersteunde lesmaterialen aan te schaffen zonder het jeugdtegoed. Dit zet jongeren op achterstand ten opzichte van leeftijdsgenoten van wie de ouders dit wel kunnen betalen. PvdA-raadslid Carlos Gonçalves hierover: ‘Wij vinden dat de grens van 18 jaar doorgetrokken moet worden naar 24 jaar. Na je 18de zijn de kosten er nog steeds en moet je wel mee kunnen blijven doen. Als je ouders een klein inkomen hebben en de kosten voor je opleiding stijgen willen wij dat de gemeente je helpt d.m.v. het jeugdtegoed en zo kansongelijkheid bestrijdt.

Samen met maatschappelijke partners

In september heeft de PvdA Rotterdam, samen met Rotterdammers die strijden tegen kinderarmoede, om tafel gezeten. Daaruit zijn een aantal voorstellen gekomen die samengebald zijn tot het initiatiefvoorstel tegen kinderarmoede. Het voorstel om het jeugdtegoed te verlengen naar 24 jaar is dan ook een concreet voorbeeld over hoe jongeren die tussen wal en schip vallen geholpen kunnen worden. Gonçalves hierover: ‘Dit voorstel hebben we niet even op een zolderkamer in elkaar geflanst, maar we hebben dit opgesteld naar aanleiding van vele gesprekken met maatschappelijke organisaties die strijden tegen armoede en ongelijkheid onder kinderen in Rotterdam. De signalen uit het veld vertalen we op deze manier naar concrete verbetervoorstellen om ongelijkheid te bestrijden’.

Afgelopen woensdag kondigde de PvdA’er zijn voorstel aan. Aanstaande donderdag wordt het voorstel bij de vaststelling van het AOW- en Jeugdtegoed in de gemeenteraad behandeld.