Het nieuwe bestuur – iets voor jou?

11 februari 2021

Nieuw bestuur voor PvdA Rotterdam

Draag je de sociaaldemocratie een warm hart toe en denk jij dat je het in je hebt om de PvdA in Rotterdam te helpen de grootste te maken, meld je dan aan!

Een succesvolle gemeenteraadsverkiezing in 2022 zal de belangrijkste taak zijn voor het nieuwe bestuur. Het zorgt voor een gestroomlijnde campagneorganisatie, een door de leden breed gedragen verkiezingsprogramma en een aansprekende kandidatenlijst. Dit voor elkaar krijgen is een gezamenlijke inspanning van alle bestuursleden. Hierin sta je niet alleen. Als bestuurder mobiliseer je onze leden, vrijwilligers en bouw je aan en maak je gebruik van een breed netwerk van organisaties en mensen die ook graag zien dat Rotterdammers zeker kunnen zijn van een eerlijke stad voor alle Rotterdammers.

Als de gemeenteraadsverkiezingen voorbij zijn is het werk van het bestuur niet voorbij. Als bestuurder zoek je permanent naar nieuwe manieren om Rotterdammers te verbinden aan de PvdA en Rotterdamse PvdA’ers met elkaar te verbinden. Je laat de vereniging bloeien en zorgt dat er ook na de termijn van dit bestuur een goede organisatie staat. Als je meedoet, dan doe je dit voor twee jaar. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 treedt een nieuw bestuur aan. Het huidige bestuur treedt af na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021.

Het nieuwe bestuur start na de bekrachtiging door de algemene ledenvergadering in april 2021.

Ben je al enthousiast geworden, meld je dan direct aan als kandidaat-bestuurslid. Voor vragen kun je contact opnemen met Duco Hoogland, 0631992395. Je motivatiebrief ontvangen we graag uiterlijk 21 februari 2021 op het mailadres: [email protected].

Wil je nog meer weten over het bestuur en de verschillende functies, lees dan verder.

De rol van het bestuur

Waar volksvertegenwoordigers zoals raadsleden en stadsbestuurders zoals wethouders te maken hebben met de dagelijkse (media)hectiek, zorgt het bestuur van de vereniging voor stabiliteit en structuur. Het partijbestuur vertegenwoordigt primair de partijleden. Het bewaakt de samenhang tussen leden, wethouders, gemeenteraadsfractie, bestuurders/commissieleden in de gebiedscommissies en afdelingen.

Met de fractie in de gemeenteraad heeft het bestuur een bijzondere band. Het bestuur begeleidt de fractie en houdt voortgangsgesprekken met de raadsleden. Het bestuur signaleert en agendeert politiek relevante onderwerpen voor zover die niet al door de fractie zijn opgepakt. Het bevordert een goede wisselwerking tussen de partij en de Rotterdamse samenleving en zorgt voor een sterke vereniging.

Rondom verkiezingen richt het bestuur het proces in om te komen tot een verkiezingsprogramma, kandidatenlijst en campagnes. Kennis en ervaring is hierbij zeer welkom, maar belangrijker nog, is het enthousiasme wat je als bestuurslid laat zien.

Profiel bestuur PvdA Rotterdam

Als PvdA Rotterdam eisen we van onszelf dat we komen tot een samenstelling van het bestuur dat recht doet aan de diversiteit in zowel de stad als in de partij.

Elke verkiezing is uiteraard belangrijk, zo ook de gemeenteraadverkiezingen van 2022. Het nieuwe bestuur is een combinatie van kennis en ervaring en nieuwe energie. Een deel van de huidige bestuursleden zal aanblijven en zo zorgen voor continuïteit en een flitsende start van het nieuwe bestuur.

We willen als afdeling ook groeien en bloeien. Lidmaatschap van een partij is allang geen vanzelfsprekendheid meer. Het bestuur zoekt permanent naar nieuwe manieren om Rotterdammers te binden aan onze partij. Dit doet het onder andere door het organiseren van gesprekken, debatten en andere evenementen. Het helpt natuurlijk enorm als bestuursleden ook beschikken over netwerken en contacten binnen diverse organisaties in de stad.

De verschillende rollen binnen het bestuur

Het ideale bestuur bestaat uit zeven leden. Het bestuur bestaat uit de functies, algemeen bestuurslid, voorzitter, penningmeester en secretaris. Deze laatste drie worden in functie gekozen door de leden.

Algemeen bestuurslid

In beginsel is iedereen algemeen bestuurslid. De taken worden door het bestuur bepaald en

in onderling overleg verdeeld. Wanneer je jezelf kandidaat stelt kun je aangeven welke voorkeuren je hebt. De gemiddelde tijdbesteding voor een algemeen bestuurslid is ongeveer 8 uur per week. Als je meer kunt doen is dat natuurlijk altijd welkom. Een greep uit de taken:

  • Organiseren lokale activiteiten rondom verkiezingen
  • Proces rondom programma en kandidatenlijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in goede banen leiden
  • Onderhouden contact met leden en organisaties
  • Werven van nieuwe leden en hen wegwijs maken in de partij
  • Scouting, talentontwikkeling, coaching en scholing
  • Activeren en ondersteunen van betrokken en gedreven leden
  • ICT, organisatie en communicatie waaronder social media
  • Versterken van de partijorganisatie door samenwerking te zoeken met verschillende partijafdelingen
  • Vertegenwoordigen van PvdA Rotterdam in PvdA organen, zoals de landelijke PvdA Verenigingsraad en in het gewest Zuid-Holland
  • Beheer van ons pand het Willem Smalthof

Voorzitter

De voorzitter is een bindende persoonlijkheid die mensen weet te inspireren om zich in te zetten voor een gemeenschappelijk doel. Tevens dient zij/hij de cultuur te dragen van een open vereniging, waar debat met andersdenkenden aangemoedigd wordt en nieuwkomers zich welkom voelen. Bestuurlijke kwaliteiten zijn vereist. Uiteraard dient de voorzitter een visie te hebben op de koers van de partij. Tijdsinvestering is ongeveer 12 tot 15 uur per week.

Secretaris

De organisatie, voorbereiding en verslaglegging van de bestuursvergaderingen en de algemene ledenvergaderingen zijn de verantwoordelijkheid van de secretaris. De jaarplanning en het jaarverslag worden tevens verzorgd door deze functionaris. Daarnaast vervult de secretaris algemene bestuurstaken conform de binnen het bestuur afgesproken taakverdeling.
Tijdsinvestering is ongeveer 10 uur per week.

Penningmeester

De penningmeester bewaakt de financiën van de PvdA voor de korte en lange termijn. Hierover legt de penningmeester verantwoording af aan de algemene ledenvergadering. Affiniteit met en kennis van financiële zaken zijn een vereiste voor deze rol.
Tijdsinvestering is ongeveer 8 uur per week.