26 februari 2014

Heet avondje in de kerk: Karakus winnaar DRAAD debat Arminius

Het was een enerverend debat bij Arminius vanavond tussen PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus en Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans. Twee vakken met supporters van de PvdA en van Leefbaar Rotterdam, twee lijsttrekkers die zich goed voorbereid hadden en een moderator die er zin in had.

Dat waren de ingrediënten voor een heet avondje in de kerk. Met een bijzondere rol voor de ‘holle zes’ en de muur om Rotterdam. Hamit Karakus was de overduidelijke winnaar van dit debat: inhoud wint het van spierballentaal. De ervaren bestuurder won het van de babbelbox.

Voor het debat had de PvdA-aanhang zich verzameld voor de Arminius kerk om Karakus een warm welkom te geven. Eenmaal binnen waren er meer dan 200 mensen om het debat tussen de titanen te aanschouwen. Na een gedicht van Daniël Dee over politiek als poppenkast van veelbelovende types, werd er getosst.

Eerdmans begon met zijn betoog over een quotum op MOE-landers (Midden- en Oost Europeanen) in Rotterdam. Het verhaal richtte zich erg op het mogelijk maken van een MOE-landerquotum van 1000. Het belangrijkste argument? 75% van de Rotterdammers is hier voor. Hamit ontleedt het verhaal van Eerdmans als loze spierballe taal en stelt er tegenover wat hij specifiek gedaan heeft ten opzichte van overlast. Daarnaast vertelde hij over Rotterdam als immigratiestad: “50% van de Rotterdammers is van buitenlandse komaf, daar kun je niet zomaar groepen van gaan wegzetten. Rotterdam is een diverse stad en moet dat ook blijven. Eerdmans vloog even later uit de bocht. Italianen en Grieken zijn wel welkom in het Rotterdam van Eerdmans, Polen en Bulgaren niet. De oude polarisatie agenda van Leefbaar werd als noodkreet door Eerdmans afgestoft en opnieuw ingezet. Daarnaast: Eerdmans heeft als LPF-kamerlid ingestemd met de komst van Roemeense en Bulgaarse werknemers naar onze arbeidsmarkt en heeft geen enkele wet gewijzigd om de oveast voor Rotterdam te beperken, hij heeft vervolgens als wethouder in Capelle niets gedaan voor spreiding van deze groepen over de regio en trekt nu een grote broek aan over het probleem.” De ontmaskering van Eerdmans was pijnlijk. Eerdmans merkt het zelf ook: hij ging steeds harder praten. Karakus: “Het enige goede aan het bouwen van een muur rond de stad is dat het tijdelijk werkgelegenheid oplevert.”

Het door de PvdA geintroduceerde onderwerp: werk en armoedebeleid. Wanneer Karakus vertelde over kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren door armoede, zijn de smalende geluiden uit het Leefbaar Rotterdam publiek niet van de lucht. Hamit Karakus verwoordde het helder toen hij tegen Eerdmans zei: “Meneer Eerdmans, ik hoop dat wanneer u eens pech heeft in het leven, de PvdA aan de macht is om het armoedebeleid in stand te houden.”

Al met al was het een uitstekend debat met van beide kanten enthousiast publiek dat zich de komende drie weken het vuur uit de sloffen zal gaan lopen voor de campagne.

Bekijk hier het hele debat.

draad
Foto: Henrik-Willem Hofs (via twitter @HWHofs).