‘Het wordt pas één Rotterdam als mensen voelen dat hun buurt ertoe doet!’

24 september 2023

Er gaat in Rotterdam te veel tijd en geld naar onzekere plannen. En dat terwijl de woningnood nu hoog is en burgers het gevoel hebben dat de politiek te ver van hen af staat en er amper naar hun noden wordt geluisterd. Als daarin niet snel verbetering komt, dan daalt het vertrouwen in de politiek nog verder, zo betoogt Kevin van Eikeren, mede namens wijkraadsleden uit verschillende buurten, leden van bewoners-, speeltuin-, volkstuin- en sportverenigingen.

Nederlanders zijn somber en ontevreden over hun overheid. Dat zien we ook al langer in Rotterdam. In 2022 ging amper 38 procent van de Rotterdammers naar de stembus voor de gemeenteraad. In onze wijk Charlois was dat gemiddeld 23 procent. Dat was voor mij en andere bewoners reden om onze buurten op Zuid in te gaan en de agenda op te halen. We spraken verenigingen en bewonersorganisaties. Wat blijkt? Mensen maken zich druk over betaalbaar wonen, betaald parkeren, verdwijnen van scholen en voorzieningen, slecht onderhoud van groen en de wankele sport-, speel- en volkstuinverenigingen. De gemeente voelt ver weg en wie zijn nek uitsteekt voelt zich niet serieus genomen. Ik hoor: ‘We doen er niet toe.’

Visies
Met verbazing las ik de lofzang van gemeenteraadsleden op de zoveelste gebiedsontwikkeling ‘Oostflank’. De ene na de andere visie rolt uit de printer. Central District, Feyenoord XL, Merwe4haven, Brainpark. Als je die documenten aan elkaar rijgt, heb je meteen een nieuwe stadsbrug. Hoeveel mensen zijn er wel niet betrokken bij al die visies?! Visies die met geluk over een jaar of twintig praktijk kunnen worden en zeer onzeker zijn. Hoe krijgen Rotterdammers weer vertrouwen in hun overheid? Als die overheid niet in de buurt georganiseerd is en wanneer politici zeggen: ‘Ga rustig slapen, over twintig jaar wordt het beter!” Daarmee bouw je geen vertrouwen. Sterker nog, bij Oostflank worden aan beide kanten van de Maas, bewoners, sport- en volkstuinverenigingen de gordijnen in gejaagd. Inspraak telt niet en verenigingen opgedoekt zonder garantie op een nieuwe plek.

Andere aanpak
Meer mensen slapen buiten, jongeren vinden geen huis en senioren kunnen niet doorstromen. Lange termijn is belangrijk, maar nu wordt alle capaciteit van de gemeente hierdoor opgeslokt. Leg de flitsende visies even opzij. De locomotief kan niet vooruit als de wagons erachter nog uit de rails liggen. Richt inzet op behoeften en problemen op buurtniveau en organiseer daar doorzettingsmacht en middelen. Daarnaast is het alle hands aan dek voor het bouwen van betaalbare woningen voor mensen met een laag inkomen. De jury van de R’dam Architectuurprijs schreef terecht dat we ons nu niet op iconen moeten richten, maar op urgente vraagstukken.

Eerlijk delen
Het wordt pas één stad als mensen voelen dat hun buurt ertoe doet en we eerlijk delen. Na Boijmans (€223 miljoen) en de Coolsingel (€70 miljoen) mag het nieuwe Hofplein €45 miljoen kosten. Bij het invoeren van betaald parkeren op Zuid was de belofte van wethouder Karremans meer groen. In zijn nieuwe Actieplan Groenagenda zien we daar niets van terug. Gedane beloftes blijken loos. Bouw betaalbare woningen. Organiseer bestuur en organisatie dichtbij en daadkrachtig in elke wijk. Onderhoud bestaand groen beter. Ondersteun actief al die honderden clubs en organisaties die Rotterdam tot een samenleving maken. Als op die thema’s zichtbare resultaten worden geboekt, kan het vertrouwen in politiek en bestuur toenemen. Gebeurt dat niet? Dan wordt de opkomst in 2026 nog lager.

Kevin van Eikeren is lid van de bewonersvereniging Werkgroep Oud-Charlois, adviseur volkshuisvesting, MR-lid van basisschool De Triangel en lid van de PvdA.

(Artikel overgenomen uit het Algemeen Dagblad d.d. 23 september 2023, Frederique Rijneveen, John Lazaroms)

Waar ben je naar op zoek?