Ideologie en Amusement

3 september 2023

De opening van het politieke seizoen op een tegen verwachting zonnige zaterdagmiddag was leerzaam, amusant en voedzaam. Een ideale combinatie van activiteiten dus, bijgewoond door een groot aantal ‘partijgenoten’ van alle leeftijden en achtergronden; de oude garde samen met jeugdige enthousiastelingen.
Er waren twee hoogtepunten: de lezing van Ocker van Munster (voorzitter van de Kenniskring Socialisme en Democratie) die het doodvonnis uitsprak over het neoliberalisme en de voortreffelijke barbecue, de jaarlijkse traditie van de PvdA Rotterdam. Tevens bracht afdelingssecretaris Ahmed Hafez verslag uit van de leden enquête van augustus j.l.
De lezing ging over de vraag: wat betekent sociaaldemocratie nu eigenlijk? Bestaat het nog wel? Ocker stelde een aantal ook voor de PvdA lastige vragen aan de orde, zoals:
 Het ontstaan een steeds grotere groep kansarmen die weinig perspectief heeft op aansluiting bij de ‘bovenklasse’ met de goede opleidingen en de goede banen. Het PvdA verheffingsideaal is min of meer failliet. Wat zijn de oorzaken?
 Klimaatverandering en milieuvervuiling zijn hot-issues, maar het debat ontspoort zodra de verdeling van lasten op tafel komt. Rechts heeft inmiddels kans gezien om het vraagstuk te framen als speeltje van de linkse elite waarvoor ‘gewone mensen’ moeten opdraaien.
 Bestuurders zijn bang geworden voor boze burgers waardoor het vertrouwen in de overheid nog verder slinkt.
 Migratie is een vraagstuk dat links Rotterdam niet kan negeren.

Het verhaal is na te lezen in het essay van de kenniskring dat binnenkort in druk verschijnt. Hoe je nieuwe opvattingen over sociaaldemocratie kunt toepassen op de grootstedelijke samenleving zoals Rotterdam is onderwerp voor een volgende bijeenkomst, waarschijnlijk nog deze maand. Let op de agenda!

Tijdens de wel voorziene barbecue in de ‘tuin’ van het partijkantoor bedankte afdelingsvoorzitter Marco Heijmen twee prominente partijleden die helaas Rotterdam hebben verlaten. De alom bekende Matthijs van Muijen die woonde op Zuid en regelmatig de gemeenteraad in opschudding bracht met zijn creatieve voorstellen. En dan Hamit Karakus, een actieve Rotterdamse PvdA’er die onlangs is benoemd tot chef van de Politie Noord Holland.

Het enthousiasme is er, nu de verkiezingen nog!