20 april 2020

In memoriam Henk van der Pols (1923-2020)

Afgelopen donderdagavond overleed Henk van der Pols, oud-wethouder voor de PvdA in Rotterdam. Als kind in een rooie familie opgegroeid was hij een leven lang overtuigd lid van eerst de SDAP, daarna onze PvdAHenk van der Pols zou volgende week 97 jaar zijn geworden. 

Van der Pols werd geboren in Charlois en bleef zijn leven lang een echte man van Rotterdam-Zuid. Hij werkte 25 jaar voor een reder in de haven voordat hij in oktober 1967, in de praktijk geschoold, in de Gemeenteraad kwam. In 1970 werd hij wethouder en hij zou dat blijven tot 1986! Van der Pols had in vier collegeperioden verschillende portefeuilles: Sport en Recreatie, Economie, Haven, Gemeentelijke Bedrijven en ook Wijkaangelegenheden. In die laatste rol was hij initiatiefnemer van de toenmalige Deelgemeenten; hij vond het enorm belangrijk dat er gekozen gebiedsorganen kwamen, democratie van onderop moest worden bevorderdIn 1973 werd als proef gestart met drie Deelgemeenten: Hoogvliet, Hoek van Holland en natuurlijk ook Charlois; later volgde de rest van de stad. 

Henk was in vele opzichten een bevlogen sociaal-democraat van de oude stempel, met sterke principes: hij was pacifist, geheelonthouder, tegen de privatisering van nutsbedrijven en tegen eigen woningbezit. Hij was volstrekt integer en rechtdoorzee, met respect voor de mens, ook voor zijn politieke tegenstanders. Hij had een groot gevoel voor sociale verhoudingen en voor de Rotterdammers die het minder hadden getroffen.  

Ook na zijn actieve politieke loopbaan bleef Henk maatschappelijk en politiek betrokken en liet hij geregeld van zich horen. Helder tot het einde, vrede met de afronding van het leven. We blijven ons Henk herinneren als één van de spraakmakende Rotterdamse bestuurders die hebben bijgedragen aan de opbouw van het naoorlogse Rotterdam. 

De familie neemt op 23 april a.s. in besloten kring afscheid van Henk van der Pols. Later, wanneer we elkaar weer kunnen ontmoeten, zal een herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd. 

Namens het bestuur, fractie en wethouders van de PvdA Rotterdam, 

 

Stef Fleischeuer, voorzitter.