5 maart 2014

Karakus: “Economisch beleid Eerdmans desastreus voor werkgelegenheid”

De PvdA Rotterdam heeft de afgelopen jaren primair ingezet op het versterken van de economie door de werkgelegenheid in Rotterdam zo hoog mogelijk te houden. De cijfers laten nu zien dat dit veel beter werkt dan alleen een focus op lastenverlichting, zoals Eerdmans, nu lijsttrekker van LR, graag bepleit.

In het debat op RTV Rijnmond vanmiddag nam Joost Eerdmans een loopje met de feiten. Op de vraag van Hamit Karakus of het klopte dat het aantal arbeidsplaatsen in Capelle aan den IJssel is gedaald met 7,4% zei Joost Eerdmans: “Nee, dat klopt niet.” Wij zochten het uit.

“Hè, niet weer over Capelle aan den IJssel…”

Joost Eerdmans gaat tot nu toe in alle debatten zijn verantwoordelijkheid als wethouder in Capelle aan den IJssel uit de weg. Waarom dan toch weer een vraag over zijn tijd als wethouder aldaar?

In elk debat stelt Joost Eerdmans dat lastenverlaging de juist weg is uit de economische crisis in Rotterdam. Hij verwijst zo nu en dan ook trots naar de lastenverlaging die hij in Capelle aan den IJssel gerealiseerd heeft. Vervolgens wijst hij er fijntjes op dat de lasten in Rotterdam zijn gestegen.

In Rotterdam zijn de lasten voor sommige bewoners inderdaad gestegen. Dat laat onverlet dat deze wel eerlijk zijn verdeeld. Zo zijn de lokale lasten voor sociale minima met een auto de afgelopen 4 jaar met meer dan 50% afgenomen. Zie hiervoor de rekensommen die VVD Rotterdam heeft gemaakt.

De PvdA Rotterdam heeft de afgelopen jaren dan ook bewust niet ingezet op een verlaging van de lokale lasten. Wij hebben ons de laatste jaren ingezet op het aantrekken van bedrijven en arbeidsplaatsen naar Rotterdam. Zo zijn er, mede dankzij Hamit Karakus, meer dan 100 (inter)nationale bedrijven naar Rotterdam verhuisd. Is de bouwsector door Karakus gestimuleerd door te blijven werken aan een kwalitatieve stad. En heeft de sociale eis van PvdA-wethouder Marco Florijn duizenden banen opgeleverd. Het verschil in visie op werkgelegenheid en de economie is daarmee klip en klaar. Focus op lastenverlaging enerzijds en focus op werkgelegenheid anderzijds. De cijfers tonen nu aan wat het verschil in de praktijk betekent.

Karakus: “Ik snap dat Joost Eerdmans tijdens het debat niet aangesproken wil worden als wethouder uit Capelle. Toch vroeg ik er inderdaad naar en met een goede reden. De cijfers over het aantal arbeidsplaatsen in Capelle en Rotterdam tonen aan wat de effecten zijn van het beleid van de PvdA Rotterdam en het beleid dat Joost Eerdmans voor ogen heeft.

Cijfers

Het Bedrijven Register Zuid-Holland houdt het verloop van het aantal bedrijven en aantal arbeidsplaatsen bij. We hebben de cijfers in een grafiek gezet om het makkelijk leesbaar te maken.

capelle1

rotterdam1

Concreet

Uit de cijfers blijkt dat er in Capelle aan den IJssel relatief gezien bijna drie keer zoveel banen zijn verdwenen als in Rotterdam. Het economisch beleid van wethouder Eerdmans, met puur een focus op lastenverlichting, heeft een kaalslag op de arbeidsmarkt teweeg gebracht. Met dezelfde cijfers zouden er in Rotterdam maar liefst bijna 17.000 banen extra zijn verdwenen!

Hamit Karakus: “De cijfers spreken voor zich. Lastenverlichting betekent een paar tientjes per jaar meer, maar zorgt niet voor extra werkgelegenheid. En daar zit ‘m de crux. Het economische beleid van Eerdmans heeft desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid gehad in Capelle. Laten we voorkomen dat dergelijke gevolgen met hem meeverhuizen naar onze stad. Versterking van de economie via de werkgelegenheid betekent duizenden banen voor Rotterdammers! Daar blijven wij als PvdA Rotterdam ons de komende jaren voor hard maken. Sterker nog, met ons banenplan zorgen wij voor ruim 12.000 banen extra.”