4 juli 2014

Maak Rotterdam weer werkstad nummer 1

Veel Rotterdamse jongeren hebben er met de crisis in het achterhoofd voor gekozen om langer door te leren. Maar iedere jongere die vandaag afstudeert, heeft nog steeds grote moeite om een startersbaan te vinden. Amsterdam komt met een actieplan en geeft vanaf 2015 8 miljoen extra uit om jongeren te helpen met de stap van onderwijs naar arbeidsmarkt. PvdA-raadslid Carlos Gonçalves (Werk en Inkomen): “Rotterdam blijft achter op 020. Het is de hoogste tijd voor een Rotterdams Actieplan Jeugdwerkloosheid.”

De PvdA presenteert drie concrete voorstellen om de regionale economie aan te jagen en groei van het aantal banen te stimuleren. Zo pleit de PvdA voor een uitbreiding van het aantal startersbeurzen om meer jongeren werkervaring op te laten doen. Daarnaast wil de PvdA dat de gemeente bedrijven een plaatsingsbonus toekent als zij deze jongeren vervolgens in dienst nemen. Tenslotte wil de PvdA leerwerkbedrijven tegemoet komen met verlaging van de kosten en versoepeling van de regelgeving. Carlos Gonçalves: “Met deze voorstellen wil de PvdA meer Rotterdamse jongeren een eerlijke kans op werk bieden.”

In Amsterdam maken deze voorstellen onderdeel uit van een stedelijk actieplan jeugdwerkloosheid, dat de PvdA samen met GroenLinks heeft ingediend. Carlos Gonçalves: “Dit College zit op haar handen. Het wordt tijd dat dit College niet alleen kijkt naar goede voorbeelden uit andere gemeenten, maar nu zelf actie onderneemt. Anders vertrekken onze afgestudeerde jongeren massaal naar 020, waar wel startersbanen te vinden zijn.”

De PvdA zal hiertoe in de gemeenteraad tijdens de behandeling van de kaderbrief 2014 een motie indienen.