16 oktober 2014

Pleidooi voor welzijnswerk en kwetsbare Rotterdammers

Vandaag werd de vernieuwde Wmo besproken in de Rotterdamse gemeenteraad. PvdA-raadslid Fatima Talbi (Zorg): “Wat de PvdA betreft blijft dit de hoofdvraag: Hoe zorgen we ervoor dat zorg en ondersteuning echt voor iedereen bereikbaar blijft? Want niet iedereen heeft een hecht netwerk van mantelzorgers, vrienden en familie om zich heen. Wij vinden dat de overheid dan een helpende hand mag reiken.”

Eigen kracht niet de schaamlap voor bezuiniging
“Voor de PvdA is de vervlechting van zorg en welzijn iets wat zeker kan bijdragen in de verbetering van de kwaliteit. Iets wat in het vorig College goed is opgezet, wordt doorgepakt. In de commissie hebben we al aangegeven dat we het inhoudelijk op een aantal punten dan ook eens zijn met de lijn die het College in het Wmo-kader stelt,” zei Talbi. “Tegelijkertijd hebben we ook aangegeven dat we als PvdA-fractie alert blijven op hoe de theorie zich verhoudt tot de praktijk. Zoals in de commissie reeds aangegeven ziet het kader er uitgewerkt uit. Een kader waarbinnen veel wordt uitgegaan van de eigen kracht van mensen. En natuurlijk steunen wij de inzet om de eigen kracht van mensen aan te boren. Maar, met de belangrijke nuance dat er altijd een groep mensen zal zijn, een niet geringe groep mensen, waarvan de eigen kracht niet of nauwelijks aanwezig is. Dat wordt ook wel erkend in het kader, maar wij zijn nog niet gerust op de uitwerking hiervan.”

Voorkom overbelasting mantelzorgers
Talbi: “De PvdA heeft zich in de vorige periode ingezet om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Daarom hebben wij ook de motie Rotterdams Respijthuis ingediend. Wij kijken uit naar de afdoening van deze motie. In de commissie hebben wij aangegeven dat we een oplossing willen voor de woonsituatie van zorgbehoevenden en hun mantelzorgers. Te vaak komen we signalen tegen dat als het gaat om de overbelasting van mantelzorgers dit niet zelden in relatie staat met de woonsituatie. Zelfs met urgentie is het heel moeilijk om aan een geschikte woning te komen.” Om daar specifiek aandacht voor te vragen diende Talbi een motie in.

Felicitatiepakket Rotterdamse ouderen
“Eenzaamheid is een groot thema,” sprak Talbi de raad toe. “Dat was het in de vorige periode en dit College pakt daarop door. Wij zijn geschrokken van de cijfers. Maar liefst de helft van de Rotterdammers geeft aan zich eenzaam te voelen. De aandacht die het krijgt is wat ons betreft dan ook terecht. De PvdA denkt graag ook met dit College mee. Daarom dienen wij een motie in die een felicitatiepakket voor ouderen, dat ze ontvangen als ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, combineert met een contactmoment, echt contact. Niet via e-mails, telefoon maar gewoon echt elkaar zien. Wij zouden graag zien dat het College dit opneemt in het nog te presenteren Actieprogramma Eenzaamheid.”

Talbi diende vier moties in. Helaas kreeg de motie voor een Felicitatiepakket voor Rotterdamse ouderen onvoldoende steun in de gemeenteraad en is de motie verworpen. Alle moties zijn hieronder te vinden.