Terugblik en Vooruitzicht: de Dag van de Arbeid

6 mei 2024

Afgelopen woensdag was het weer een mooie dag voor de sociaaldemocratie, want het was 1 mei, de Dag van de Arbeid. Op deze dag vieren we alle overwinningen en rechten waar we als sociaaldemocraten over de jaren voor hebben gestreden. Samen blikten we terug op onze strijd voor een rechtvaardige samenleving, maar keken we ook vooruit naar de uitdagingen die de toekomst brengt.

Herdenking bij spiekmanmonument 

Op de Dag van de Arbeid herdachten we traditiegetrouw Hendrik Spiekman bij het Spiekmanmonument. Hendrik Spiekman was het eerste sociaaldemocratische lid van de Rotterdamse gemeenteraad en zette zich met hart en ziel in voor armenzorg en woningbouw. Onderwerpen waar we ons ook nu nog steeds met volle overgave voor inzetten.

De herdenking begon met een speech van onze voorzitter Marco Heijmen. Hierna werd de microfoon doorgegeven aan waarnemend burgemeester en wethouder Vincent Karremans, kamerlid Barbara Kathmann, Voorzitter JS Rijnmond Max Middendorp en landelijk bestuurslid PvdA Stijn Jansen. Tijdens de herdenking werden er ook prachtige nummers gezongen door strijdkoor Ondersteboven, begeleid door muziek. Natuurlijk konden spelden niet ontbreken. Daarmee eerde en feliciteerden we Ocker van Munster en Gerard Riesthuis voor hun 50-jarig lidmaatschap.

Dag van de Arbeid, Hendrik Spiekman, 1 Mei, PvdA, Spiekmanmonument

V.l.n.r: Marco Heijmen, Barbara Kathmann, Vincent Karremans en Co Engberts. Foto: Ton Sonneveldt

 

De Spiekmanlezing van Jesse Klaver 

In de avond hebben we Jesse Klaver mogen verwelkomen in de Pelgrimvaderskerk voor de Spiekmanlezing. In zijn lezing sprak hij over de tijd van Spiekman, waarin verschillende bewegingen elkaar konden vinden en samenwerkten om de sociale kwesties van hun tijd op te lossen. Iets wat nu ook weer hard nodig is. Want de sociale kwesties van onze tijd zijn alleen maar belangrijker geworden. Terwijl er aan de ene kant van onze samenleving uitbuiting heerst, is er aan de andere kant grote rijkdom. Dit zal alleen leiden tot meer verdeeldheid.

Volgens Jesse Klaver is het aan onze beweging om deze sociale kwestie op te lossen. Niet alleen via de huidige samenwerking, maar door een brede sociale meerderheid te creëren met andere partijen. Net zoals in de tijd van Hendrik Spiekman en de SDAP moeten we realiseren dat onze verschillen uiteindelijk weinig betekenen in vergelijking met de strijd die we leveren.

De volledige speech kunt u hieronder kijken en via deze link lezen.