12 maart 2014

“Populisme maakt de stad kapot”

Als lijsttrekker voor de PvdA in Rotterdam moet Hamit Karakus een verkiezingsnederlaag op 19 maart zien af te wenden. Hij gruwt van de harde taal van de grote concurrent Leefbaar Rotterdam.

Hamit Karakus vindt het jammer dat het in de campagne voornamelijk om oneliners gaat. De Rotterdamse PvdA-lijsttrekker is op zijn best als bestuurder en regelaar. Goed luisteren naar de man in de straat. Achter de schermen overleggen met ministers, net zolang tot er een oplossing is. Als zijn tegenstanders cijfers verdraaien of achterhouden, is Karakus de eerste om daarop te wijzen. Hij kent zijn dossiers en legt graag uit hoe het zit.

Stevige uitspraken zijn precies de specialiteit van zijn tegenstander: Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker en debatdier Joost Eerdmans. Karakus: “Eerdmans zegt: ‘Wij gaan Rotterdam als eerste uit de crisis halen’. Prima. Wie wil dat niet. Maar hoe ga je dat doen?”

De PvdA heeft wel concrete plannen, zegt Karakus. “Wij zeggen: we gaan 12.000 banen creëren. En de gemeentelijke sociale eis verbreden. Wij vragen corporaties en andere partners bij opdrachten werklozen in te zetten en koffie of broodjes in te kopen in de stad. Ja, dat is haalbaar. We doen het al.”

Toch haalde dit college, waarin u wethouder bent, maar twintig procent van de gestelde doelen. Het aantal mensen in de bijstand is gegroeid. De werkloosheid is veertien procent, het hoogste van de vier grote steden.

“Niet om te bagatelliseren, maar in Rotterdam is die altijd het hoogst geweest. We hebben wel 16.000 mensen aan een baan geholpen. We hebben maakindustrie en 101 bedrijven hiernaartoe gehaald en de bouw voortgezet. Rotterdam wordt bij een crisis als eerste geraakt. Als het beter gaat, profiteert Rotterdam ook als eerste. Targets als woontevredenheid en het vasthouden van gezinnen hebben we net niet gehaald, maar wel verbeterd. In 2013 moest 76 procent van de Rotterdammers naar tevredenheid wonen in de stad. Dat we dat niet haalden, heeft ook met de crisis te maken. Mensen worden in een crisis onzeker over hun toekomst.”

Dit jaar dreigt de PvdA in alle grote steden te verliezen. In de peilingen staat Leefbaar op vijftien zetels, de Pvda op tien.

Resoluut: “Wij gaan hier niet verliezen. Het zal een nek-aan-nekrace worden, net als vier jaar geleden. Ik geloof niet dat de Rotterdammer zal stemmen op loze kreten.

“Leefbaar Rotterdam wakkert angst en onderbuikgevoelens aan en creëert een verdeelde stad. Eerdmans doet alsof de metro’s onveilig zijn, maar dat is niet het geval. Leefbaar wil Oost-Europeanen aanpakken. Ik kom met een Polenhotel als concrete oplossing. Ondertussen maakt Leefbaar mensen in de buurt bang door te flyeren. De problemen met Oost-Europeanen zijn: uitbuiting, huisjesmelkers en overlast in kwetsbare wijken. Daar hebben wij concrete stappen tegen gezet, met een huisjesmelkerswet en het bestrijden van malafide uitzendbureaus. Je moet Rotterdammers niet wijsmaken dat wanneer je een quotum invoert van duizend Oost-Europeanen per jaar, de duizend-en-eerste niet komt. Alsof je die kunt tegenhouden. Dat is een papieren werkelijkheid. Of je moet een muur om de stad bouwen. Met Eerdmans die aan de poort controleert.”

Lees het volledige interview van Niels Markus met Hamit Karakus in Trouw van vandaag.