16 januari 2014

PvdA: Ernstige zorgen om mogelijke stijging ouderenmishandeling

Gisteren liet Jan Romme, Ouderenombudsman bij het Nationaal Ouderenfonds, in het televisieprogramma Zembla weten zich zorgen te maken over een mogelijke stijging van het aantal zaken van ouderenmishandeling. PvdA-raadslid Fatima Talbi (Zorg) maakt zich ernstige zorgen om deze signalen en vraagt het stadsbestuur om de Rotterdamse cijfers.

“Eind jaren negentig werd de omvang van ouderenmishandeling in Nederland onderzocht. Daaruit bleek dat jaarlijks 200.000 ouderen van boven de 65 werden mishandeld: psychisch, lichamelijk, of in de vorm van verwaarlozing of financiële uitbuiting. Er is sindsdien geen nieuw Nederlands onderzoek meer gedaan,” zegt Talbi. “In Rotterdam bestaat er een actieprogramma ouderenmishandeling. Ik wil weten wat tot nu toe de resultaten van dit actieprogramma zijn en hoe het Rotterdamse actieprogramma ouderenmishandeling zich verhoudt tot de signalen afkomstig van de Ouderenombudsman.”

“Als blijkt dat er inderdaad sprake is van een stijging van het aantal gevallen van ouderenmishandeling in Rotterdam sinds eind jaren negentig, wil ik weten hoe deze stijging wordt verklaard en hoe het stadsbestuur de ouderenmishandeling gaat terugdringen,” zegt Talbi. “Ouderenmishandeling is afschuwelijk. We moeten er alles aan doen om dit te stoppen.”