22 januari 2014

PvdA: Keiharde aanpak fraude Aafje

Het AD/RD meldt vandaag dat er een verdachte is opgepakt voor een fraudedelict bij zorginstelling Aafje. 500.000 euro, bestemd voor de bouw van een nieuw Aafje complex aan de Slinge in Rotterdam, zou zijn weggesluisd naar een eigen bankrekening. Leo Bruijn: “Ik ben onthutst over deze fraudezaak. Het is voor de PvdA onacceptabel dat geld bestemd voor de zorg aan Rotterdammers in rook opgaat. Er moet alles op alles worden gezet om het geld terug te vorderen. Bovendien moet fraude met gemeentelijke zorgbudgetten worden voorkomen.”

De fraude vond plaats met (landelijke) Awbz-middelen die aan Aafje waren toegekend. Op dit moment is het nog onduidelijk of Aafje de Awbz-middelen kan terugvorderen. De gemeente is in deze zaak geen partij. Leo Bruijn: “Wel vind ik het belangrijk dat Aafje het misgelopen geld niet afwentelt op Rotterdammers die zorg en ondersteuning verdienen.”

De gemeente heeft wel afspraken gemaakt met Aafje over de thuiszorg in Rotterdam. Leo Bruijn: “De PvdA wil dat fraude met gemeentelijke zorgbudgetten wordt voorkomen. Daarom vraag ik het College welke voorzorgsmaatregelen er met Aafje zijn getroffen om ondeugdelijke overboekingen uit te sluiten. Ook wil ik weten wie er toezicht houdt op de naleving van deze afspraken.”