24 januari 2014

PvdA: Minder anonimiteit, meer veiligheid

De gemeenteraad heeft gisteren het veiligheidsprogramma voor de komende vier jaar besproken en vastgesteld. Rotterdam blijft criminaliteit en ernstige overlast keihard aanpakken. Daar mogen alle Rotterdammers op rekenen. Ook komt er meer aandacht voor verkeersveiligheid, vooral van voetgangers en fietsers. Maar er zal daarnaast meer oog zijn voor preventie en voor maatregelen die burgers uit de anonimiteit halen. In het AD Rotterdams Dagblad spreekt PvdA-raadslid Peter van Heemst (Veiligheid) van ‘een opvallende koerswijziging.’

“Veiligheid wordt, meer dan de afgelopen 8 jaar, gekoppeld aan het verbeteren van de kwaliteit van wonen, het versterken van de economie en het verbeteren van onderwijs en zorg.” Van Heemst noemt de koerswijziging een overwinning voor burgemeester Aboutaleb: “en hij heeft dat dikverdiend. Door successen te boeken bij de bestrijding van straatroof, winkelovervallen en woninginbraken heeft hij de afgelopen jaren laten zien hoe zwaar de veiligheid van Rotterdammers voor hem weegt.”

De PvdA heeft 4 moties ingediend ter aanvulling op het veiligheidsprogramma en alle voorstellen zijn door de gemeenteraad aangenomen.

  • Voorstel Minder anonimiteit, meer veiligheid: het veiligheidsgevoel van mensen wordt groter als mensen (in hun portiek, straat of buurt) elkaar beter kennen. Wie op hangjongeren durft af te stappen en een praatje maakt, is de volgende keer niet meer bang voor zo ’n groepje. De PvdA wil daarom dat er concrete voorstellen komen hoe de anonimiteit is te doorbreken.
  • Voorstel Zuid veilig: de PvdA wil dat nu alles uit de kast gehaald wordt om  in de wijken Bloemhof, Hillesluis, Tarwewijk en Afrikaanderwijk de veiligheid echt te gaan verbeteren. Al veel te lang blijven ze aan de verkeerde kant van de streep bungelen. Hoe intensief politie, Stadstoezicht en interventieteams daar ook werken. Het Nationaal programma voor Zuid moet worden gebruikt als breekijzer om daar een bredere en daardoor effectievere aanpak te gaan hanteren.
  • Voorstel Deelgemeente verdwijnt, zorg voor veiligheid blijft: ook na het verdwijnen van de deelgemeenten moeten signalen over onveiligheid snel en effectief worden opgepakt. De raad wil nog voor 1 maart aanstaande weten hoe de burgemeester dat gaat doen.
  • Voorstel Rotterdam subjectief net zo veilig als objectief: de PvdA wil dat onderzocht wordt waarom het veiligheidsgevoel achterblijft terwijl de objectieve cijfers steeds beter worden. De raad vraagt om daar een soort Top Beraad voor de organiseren. Het is een van de paradoxen van het veiligheidsbeleid: de objectieve veiligheid is beter dan ooit, de subjectieve verslechterd.