11 september 2014

PvdA presenteert Actieplan tegen Arbeidsmarktdiscriminatie

 

Ouderen, jongeren, mensen met een beperking en bepaalde etnische groepen ondervinden nog steeds ongerechtvaardigde belemmeringen bij het vinden van werk, blijkt uit onderzoek. PvdA-raadsleden Peggy Wijntuin en Carlos Gonçalves presenteren vandaag een Rotterdams actieplan tegen arbeidsdiscriminatie. Wijntuin: “Met dit Actieplan tegen Arbeidsdiscriminatie wil de PvdA Rotterdam een bijdrage leveren aan de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt.”

“Ondanks dat discriminatie in Nederland strafbaar is, blijkt steeds weer dat er verschillen in kansen zijn. Ondanks maatregelen van de rijksoverheid krijgen ouderen regelmatig met discriminatie op de arbeidsmarkt te maken. Ze zouden bijvoorbeeld te duur en inflexibel zijn. Nog steeds blijkt uit onderzoeken dat bijvoorbeeld iemand van autochtone herkomst meer kans heeft op een stage- of werkplek dan iemand van allochtone afkomst. Dat kan niet, dat mag niet,” zegt Wijntuin. “Bij etnische groepen speelt bijvoorbeeld niet alleen hun herkomst een rol, maar ook factoren als een gemiddeld lagere opleiding, een gebrek aan culturele vaardigheden en de afwezigheid van relevante netwerken. Maar zelfs als zij aan alle voorwaarden voldoen, blijkt volgens het SCP dat er toch een nadelige uitwerking in kansen voor allochtonen bestaat. Dat, terwijl een eerlijke verdeling van werk spanningen in de samenleving voorkomt en bijvoorbeeld het aantal bijstands- en werkloosheidsuitkeringen sterk doet afnemen. Met andere woorden: een eerlijke verdeling van werk leidt tot minder kosten voor de samenleving. Een win-win situatie dus.”

De PvdA doet in het actieplan 10 concrete voorstellen om uitsluiting en achterstelling te voorkomen en de gevolgen van discriminatie te bestrijden. Zo pleit de PvdA ervoor dat de gemeente het goede voorbeeld geeft. Gonçalves: “De gemeente Rotterdam neemt wat ons betreft het voortouw bij het bestrijden en voorkomen van discriminatie op de Rotterdamse arbeidsmarkt door binnen het eigen concern een excellent diversiteitsbeleid te voeren. De gemeente Rotterdam zet haar eigen inkoopkracht in om goed gedrag te belonen. Aantoonbaar exceptioneel  diversiteitsbeleid wordt een scoringspunt bij aanbestedingsprocedures.”

Daarnaast wil de PvdA onder meer dat er een Rotterdams Platform tegen Arbeidsmarktdiscriminatie wordt opgericht en wil de PvdA dat er wordt voorkomen dat jongeren al bij hun start op de arbeidsmarkt worden geconfronteerd met discriminatie. Wijntuin: “Met name jongeren die aan de start van hun carrière staan kunnen zwaar worden getroffen door de gevolgen van discriminatie. Daarom is het belangrijk dat jongeren ondersteund worden om een goede start op de arbeidsmarkt te maken. Het creëren van zakelijke netwerken en de rol van intermediairs zijn aandachtspunten. Het nog op te richten Platform kan initiatieven stimuleren die Rotterdamse jongeren weerbaar maken tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.”

Carlos Gonçalves: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Rotterdam gelijke kansen heeft om mee te doen op de arbeidsmarkt. Als je gemotiveerd bent, toegerust en gekwalificeerd, dan is het een klap in je gezicht als je vanwege je huidskleur, je seksuele geaardheid, je zwangerschap, je leeftijd of je levensovertuiging wordt afgewezen op de arbeidsmarkt. Dat is onacceptabel.”