2 oktober 2014

PvdA: Veiligheid en service op metrostations belangrijk

De automaat hapert, poortje gaat niet open of problemen met je OV chipkaart. Alle Rotterdammers die regelmatig in de metro stappen hebben ermee te maken. Op de ondergrondse stations is er nu nog een Metrobeheerder die je met deze zaken kan helpen. Ook bij echte calamiteiten is de Metrobeheerder vaak het eerste aanspreekpunt.  Als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, hoeft de Rotterdammer binnenkort niet meer te rekenen op deze service. Volgens wethouder Eerdmans kan de Metrobeheerder worden wegbezuinigd.

De RET wil 70 van de 200 Metrobeheerders wegbezuinigen. Deze bezuinigingsmaatregel wordt door de RET en Leefbaar Rotterdam wethouder Eerdmans verkocht als een plan om de veiligheid te vergroten, volgens de OR van de RET is het niks meer dan een ordinaire bezuiniging waarbij niet eens naar het veiligheidsvraagstuk is gekeken. De PvdA sluit zich hierbij aan. “Dit plan rammelt aan alle kanten. Mobiele brigades moeten nu de calamiteiten gaan oplossen. Sommige brigades moeten 12 stations bedienen. Moet ik dan als reiziger achter de brigades aan reizen om mijn vraag te kunnen stellen?” vraagt PvdA raadslid Barbara Kathmann (Verkeer & Vervoer) zich hardop af.

Dat er bezuinigd moet worden, daar is iedereen het over eens, maar naar plannen en aanbevelingen van de OR is niet geluisterd. De PvdA heeft het college gevraagd om de RET aan te sporen om nog eens goed naar de plannen te kijken en de bezuinigingsplannen te bezien vanuit het oogpunt van service en veiligheid voor de Rotterdammer. “Nee!” was daarop het antwoord van wethouder Eerdmans (LR) die zich verschuilde achter het statement dat dit een zaak tussen de RET en de OR van de RET is. “Dat is te makkelijk, dit gaat over de sociale veiligheid van de Rotterdammer, dat is juist een kwestie waarvoor de gemeente met goed doordachte plannen moet komen en niet alleen met halfbakken bezuinigingen,” aldus Barbara Kathmann.

Bekijk hier het nieuwsitem dat RTV Rijnmond vandaag hierover maakte.