6 december 2013

Reactie van Wim Kok op het overlijden van Nelson Mandela

Waar we al zo lang voor moesten vrezen, is nu toch gebeurd: Nelson Mandela is overleden. Zijn heengaan vervult mij met gevoelens van diepe droefheid en weemoed. Mijn innige deelneming gaat uit naar zijn familie en naar alle mensen die – veraf of dichtbij – door hem zijn geïnspireerd en zoveel van ‘Madiba’ zijn gaan houden.

De wereld treurt om het verlies van een groot man, die niet alleen het verzet tegen het onmenselijke apartheidsregime in Zuid-Afrika belichaamde, maar ook respect en bewondering afdwong door de wijze waarop hij – na een gevangenschap van 27 jaar op Robbeneiland – zijn land als leider van het ANC en als president heeft gediend en geleid.

Verzoening, rechtvaardigheid en harmonie stonden voor Mandela centraal. Met zijn boodschap heeft hij bij honderden miljoenen mensen elders in de wereld – tot ver buiten Zuid-Afrika – respect en grote waardering geoogst. Zo is hij uitgegroeid tot een voorbeeld en inspiratiebron voor velen in hun strijd tegen onvrijheid, onrechtvaardigheid en schending van de menselijke waardigheid.

Wie Nelson Mandela van nabij heeft leren kennen moest wel onder de indruk raken van zijn warme menselijkheid, zijn bescheiden persoonlijkheid en zijn sobere levensstijl. Uiterlijk vertoon was hem vreemd.

De wereld heeft met zijn heengaan een groot staatsman en een moreel baken verloren. Wij herdenken Nelson Mandela in grote eerbied en dankbaarheid.

Wim Kok, politiek leider Partij van de Arbeid 1986-2001

 

Foto IISG / Jan Stegeman