16 juli 2014

“Rotterdam is voor de Rotterdammers. Voor en van álle Rotterdammers.”

Gisteren sprak de Rotterdamse gemeenteraad over de zogenoemde ‘kaderbrief’, waarin het nieuwe stadsbestuur van LR/D66/CDA de financiële kaders voor de jaren 2015 tot en met 2018 presenteert. PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn: “Rotterdam is voor de Rotterdammers. Voor en van álle Rotterdammers. Dit stadsbestuur lijkt er alleen te zijn voor een klein deel van de Rotterdammers en niet voor de mensen die het moeilijk hebben. Men kort keihard op het armoedebeleid, zorg en sport en er wordt nergens gesproken over investeren in werkgelegenheid. Dit College gedraagt zich als een omgekeerde Robin Hood: ze deelt cadeautjes uit aan de rijken, die ten koste gaan van de armen,” sprak Bruijn de raad toe.

“Rotterdammers die het al moeilijk hebben komen in de kou te staan,” zei Bruijn. “De PvdA-fractie is natuurlijk blij dat het college, net als de afgelopen raadsperioden, in gaat zetten op een verlaging van het aantal bijstandsgerechtigden. Helaas wordt dit alleen gedaan door een intensivering van de fraudebestrijding. Onduidelijk blijft hoe de werkgelegenheid in Rotterdam wordt vergroot, de stedelijke economie wordt gestimuleerd of hoe mensen uit de bijstand aan het werk gaan komen. Natuurlijk werken moet lonen, maar als je geen werk hebt, kun je mensen daarvoor niet beboeten.”

Actieplan Jeugdwerkloosheid & Kindpakket
De PvdA-fractie diende verschillende moties in. Zo verzocht de PvdA het college om te komen tot een Actieplan Jeugdwerkloosheid waarin in ieder geval een uitbreiding van het aantal startersbeurzen, een voorstel voor een plaatsingsbonus en tegemoetkoming voor leerwerkbedrijven wordt opgenomen. Bruijn: “Rotterdamse jongeren verdienen een eerlijke kans op een goede toekomst. Wij zijn dan ook van mening dat een nieuw actieplan Jeugdwerkloosheid noodzakelijk is om te voorkomen dat jongeren die nu langer op school blijven zeer binnenkort geen aansluiting met de arbeidsmarkt kunnen vinden.” Deze motie van PvdA, GroenLinks en NIDA werd ingetrokken na een toezegging van de wethouder. Ook vroeg de PvdA-fractie samen met GroenLinks, ChristenUnie-SGP en NIDA het stadsbestuur om haast te maken met de invoering van het Kindpakket, zodat ieder kind in Rotterdam ongeacht het inkomen van de ouders de kans krijgt om te sporten, een muziekinstrument te leren bespelen en zijn verjaardagsfeestje te vieren. Bij deze motie staakten de stemmen (21 voor en 21 tegen). Deze wordt tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering in september opnieuw in stemming gebracht. De PvdA-fractie zal deze zomer dan ook gebruiken om de partijen te overtuigen van het nut en de noodzaak van het Kindpakket.

Bovendien diende de PvdA een motie in om ervoor te zorgen dat onnodige ontslagen in de thuiszorg voorkomen gaan worden. Een motie die werd aangenomen en door alle partijen werd gesteund, behalve door de VVD. Tot slot verzochten de fracties van PvdA, VVD, GroenLinks en NIDA het stadsbestuur om een helderder financieel beleid ten aanzien van de door LR, CDA en D66 gemaakte afspraken om in plaats van het stadsinitiatief in elk beleidsterrein niet minder dan 1% van het totale budget te willen reserveren voor initiatieven vanuit de stad. Het verzoek om 100% transparantie werd met algemene stemmen aangenomen.

Lees hier de eerste reactie van de PvdA-fractie op deze kaderbrief (26 juni jl.).

Alle moties van de PvdA ten aanzien van de kaderbrief zijn te vinden onder de bijlagen.