20 februari 2014

Rotterdam koploper in strijd tegen malafide uitzendbureaus

26 uitzendbureaus zijn uit Rotterdam verdwenen sinds de stad de malafide bedrijfjes aanpakt. De bureaus maakten zich schuldig aan uitbuiting van vooral Oost-Europese arbeiders. ‘Het net sluit zich rond de malafide bureaus,’ stelt Hans van den Berg van brancheorganisatie ABU.

Rotterdam loopt voorop in de strijd tegen de oneerlijke uitzendondernemers. De gemeente, de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie), vakbond FNV, de Kamer van Koophandel, de CAO-waakhond SNCU en de ABU werken er sinds eind 2012 intensief samen. Het afgelopen jaar hebben zij in totaal tachtig bureautjes aangepakt. Een aantal onderzoeken lopen nog. De ABU wil dat deze methode in de rest van het land navolging krijgt.

De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (PvdA, stedelijke economie) vindt de aanpak desalniettemin tekort schieten. Volgens schattingen telt Rotterdam duizend uitzendbureaus. Voor iedere gestopte komen er weer nieuwe, constateert Karakus. Aangepakte ondernemers gaan onder een andere bedrijfsnaam zo weer aan de slag: ‘Iedereen met een telefoon kan nu een uitzendbureau beginnen.’

Lees hier het volledige artikel van Leon van Heel.