Rotterdam schuldvrij
Schulden
Afgelopen dinsdag kopte RTV Rijnmond dat Rotterdammers armer zijn geworden. Gebaseerd op de nieuwste CBS cijfers. Oorzaak van deze armoede is met name schulden. Schulden zijn een enorme sociale en maatschappelijke schimmel die op dit moment dwars door onze wijken heen vreet. Mensen met schulden verzuimen op het werk en raken depressief. Door schulden gaan relaties kapot en groeien kinderen op in armoede. Daarnaast is er om de hulpverlening een bureaucratie gebouwd die een grote kostenpost voor de Rotterdamse belastingbetaler is. Kortom, niemand wordt hier beter van. Het kan anders en het móet anders.
In onze stad zijn meer dan 100.000 Rotterdammers die in de schulden zitten. Van die groep zit een kwart zelfs zo diep in de ellende dat zij hun schulden niet meer kunnen aflossen. Ze hebben gemiddeld €45.000 schuld, veertien schuldeisers en slechts 8% van de mensen wordt door de gemeente geholpen. Ook kun je makkelijk en snel in de schulden terecht komen. De onafhankelijke rekenkamer oordeelde dan ook vernietigend in een uitgebreid rapport dat de Rotterdamse dienstverlening er niet in slaagt om mensen uit de modder te trekken en ze te helpen hun leven weer op te bouwen. Ook de voorgestelde maatregelen door Leefbaar, D66 en het CDA boezemde de rekenkamer geen vertrouwen in wat betreft verandering. Zij gaan ervan uit dat mensen er op eigen kracht uit komen, terwijl de wetenschap laat zien dat depressieve mensen tot 30% van hun hersencapaciteit verliezen.
Een nieuwe aanpak
We willen dan ook een aanpak die deze ellende bij de spreekwoordelijke ballen pakt. Niet afwachten of weglopen, maar erop af stappen. Sluit het hek om mensen met schulden. Haal het waterbedrijf, energiemaatschappijen, zorgverzekeraars en woningcorporaties aan tafel om afspraken te maken. Zorg dat achterstallige betalingen in beeld zijn, zodat we er snel bij kunnen zijn als het mis gaat en mensen financieel kunnen bijstaan en leren hoe je een huishoudboekje bijhoudt. Voorkomen is beter dan genezen.
In Rotterdam werd altijd vernieuwing gesmeed. Nu kan er niets. Er was de afgelopen vier jaar geen ruimte voor experimenten met een basisinkomen of basisbanen of voor het toepassen van nieuwe inzichten voor de schuldhulpverlening. Wij vinden dat hulpverleners meer ruimte moeten krijgen om mensen in schulden te helpen. Ieder schuldgeval staat op zichzelf. Geef de hulpverlening daarom het vertrouwen en een budget zonder bureaucratie dat ze naar eigen inzicht in kunnen zetten om mensen te helpen. Geef de hulpverlening daarnaast ook één loket en één gezicht, zodat mensen niet van het kastje naar de muur hoeven.
Incassocowboys
Tot slot is er nu een smerig verdienmodel op schulden. Incassocowboys kopen schulden op en schrijven hoge incassoboetes. Ze slepen mensen direct voor de rechter, kleden ze uit en schoppen ze in hun blote kont de straat op. Eén op de vijf incassobureaus schrijft zelfs onterechte kosten uit. Hier moet echt de bijl aan de wortel worden gelegd. Experimenteer met het opkopen van schulden en maak direct harde afspraken met deze schuldeisers en neem ze de wind uit de zeilen.
U voelt het. Dit probleem stijgt boven de politieke partijen uit. Los van de vraag in wat voor soort samenleving we willen leven en hoe we met elkaar omgaan. We betalen collectief, met elkaar, de prijs voor dit maatschappelijke probleem. Wij sociaaldemocraten zullen ons vóór en na de verkiezingen inzetten om dit voor elkaar te boksen met eenieder die het ook wil. Samen gooien we de plank in de modder om onze mede-Rotterdammers uit de ellende te trekken.