30 september 2021

Maak plaats voor senioren en de senioren maken weer plaats voor anderen

De Rotterdamse woningmarkt is voor iedereen vastgelopen. Alle leeftijden en doelgroepen hebben moeite om een voor hen geschikte woningen te vinden. Daarom doen we er alles aan om voor elke doelgroep de juiste oplossingen te vinden.

Afgelopen raadsvergadering was er aandacht voor ouderenhuisvesting. Ouderen hebben een sleutelrol bij het opgang krijgen van wat we de ‘doorstroom’ noemen op de woningmarkt. Veel mensen zitten ‘vast’ in hun woning. Jongeren zitten in hun studentenkamer en willen naar een studio, starters in kleine appartementjes en willen een gezin stichten. Veel ouderen zitten in te grote eengezinswoningen en zouden het misschien niet erg vinden om naar een voor hun geschikte woning door te verhuizen.

Maar zo’n verhuizing is vaak een grote stap! Als je gewend bent aan je buren en je wijk, waarom zou je dan weggaan? Goed ja, die hoge trappen, maar verder zit je helemaal op je plek.

Bij die stap wil de gemeente nu actiever gaan helpen, want veel ouderen vinden het helemaal geen gek idee om te verhuizen als zij een goede oplossing geboden krijgen. Daarnaast gaat de gemeente met corporaties in gesprek om voor senioren geschikte woningen actiever te labelen om ervoor te zorgen dat senioren ook eenvoudiger binnen hun eigen wijk kunnen gaan verhuizen.

Zo hopen we meer ruimte te maken voor iedereen. Als we voor ouderen een goede plek vinden om oud te worden, maken ouderen weer plaats voor anderen!