Spoeddebat over infiltratie rechts-extremisten bij intocht

Door Co Engberts op 19 november 2018

Er was een groot veiligheidsrisico bij de Sinterklaas-intocht in Rotterdam, door infiltratie van extreemrechtse activisten in de stoet van de Sint. Wij zijn ons dan ook kapot geschrokken. Fractievoorzitter Co Engberts spreekt an een extreem onverantwoorde situatie.

Infiltratie in gevolg van Sinterklaas

Vandaag ontstond langzaam maar zeker een helderder beeld van de gang van zaken rondom de intocht van Sinterklaas in Rotterdam afgelopen zaterdag. In eerste instantie leek het erop dat er vooral sprake was van geweld vanuit de pro-piet activisten richting de anti-zwarte piet demonstranten, nadat deze laatstgenoemden op de Erasmusbrug belandden.

Maar het is veel heftiger. Vandaag is duidelijk geworden dat de situatie veel gevaarlijker is geweest. In het AD verscheen het nieuws dat rechts-extremisten verkleed als zwarte piet infiltreerden in het gevolg van sinterklaas. Van diverse kanten werd dit beeld bevestigd. Voor ons gaan alle alarmbellen bij dit nieuws af. Onder andere omdat ook in andere steden sprake lijkt van georganiseerd geweld vanuit rechts-extremistische hoek. Met de infiltratie is er een nieuw level van risico op gevaar bereikt.

Daarom hebben wij een spoeddebat aangevraagd. Bij dit debat hebben wij een aantal vragen:

  • Was de mogelijkheid tot infiltratie vantevoren onderdeel van de risicoanalyse?
  • Welke strafrechtelijke mogelijkheden zijn er op dit moment richting de extreemrechtse infiltranten?
  • Zijn er vanuit SNIC signalen naar politie geweest dat er andere pieten meeliepen dan van hun eigen organisatie? Zo ja, welke actie is daarop genomen?
  • Op welke manier is het mogelijk geweest om te infiltreren in het gevolg van sinterklaas?
  • Ook zijn er rookbommen gegooid naar de anti-piet activisten door de pro-piet aanhang. In hoeverre was zo’n gewelddadige actie voorzien en op voorbereid?

Overstijgt het debat

Wat er in Rotterdam gebeurt is overstijgt het debat over wel of geen zwarte piet. Wat hier gebeurt is, gaat over de veiligheid van alle Rotterdammers. Een infiltratie tijdens een groot evenement mag en kan nooit gebeuren. Onze zorgen worden ook onderschreven voor de AIVD, die eerder al waarschuwde voor het gevaar van het toenemend rechtsextremisme, en de oproepen tot geweld die daar intern plaatsvinden.

Co Engberts

Co Engberts

Co Engberts is sinds 2014 raadslid en sinds 2018 fractievoorzitter. “Onderwerpen als woonzekerheid, onderwijs en cultuur maken veel los bij mensen. En sinds de stikstofproblematiek komt er ook enorm veel extra kijken bij de bouwsector. Het loont dan ook enorm om me hiermee bezig te houden. In mijn eerste raadsperiode hield ik me bezig met

Meer over Co Engberts