Sport & cultuur dichterbij, voor álle kinderen!

26 januari 2021

Wij vinden het belangrijk dat in elke wijk mogelijkheden zijn om te sporten en deel te nemen aan culturele activiteiten. Daarom zijn we ontzettend trots op het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Helaas constateert de Kinderombudsman in Rotterdam in het rapport Wie, wat, waar? Onder de loep: gemeentelijke regelingen voor kinderen in armoede (14 januari 2021) dat er in Rotterdam nog veel verbeterd kan worden in het bereik en het aanbod. Lees hier wat.

Het Jeugdfonds heeft als doel om 40.000 kinderen te bereiken. Uit het rapport blijkt echter dat er maar 8.000 kinderen gebruikmaken van het fonds. Dat is twintig procent. Niet alleen is dit doodzonde – er blijft geld liggen -, het is ook onnodig. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de positieve impact van sport en spel en deelname aan de culturele sector op de ontwikkeling van kinderen en wijken. En hoewel de pandemie deels kan verklaren waarom het fonds minder wordt gebruikt, zien we deze trend al langer. Bovendien is de behoefte aan extra activiteiten sinds de crisis alleen maar groter geworden.

Knelpunten

Het onderzoek van de Kinderombudsman laat allerlei knelpunten zien. Zo sluiten de activiteiten uit het cultuurfonds niet aan op de culturele behoefte van de doelgroep. Maar ook ouders moeten veel beter betrokken worden in het proces, omdat veel van hen het nut van sport niet genoeg inzien.

Tijd voor actie

We hebben gelukkig een plan en hebben dit laten weten aan het college. Ten eerste zijn we erachter gekomen dat de website van het fonds onduidelijk is. Zo staat er bijvoorbeeld dat als je het fonds gebruikt voor sportactiviteiten, je hem niet meer mag gebruiken voor culturele activiteiten. Dit is niet waar, maar gelukkig kunnen we deze fout goed oplossen: de gemeente moet direct alle onduidelijkheden op de site verwijderen.

Bovendien verwachten we helaas dat door de crisis volgend jaar nog veel meer kinderen gebruik zullen maken van het fonds. Daarom is het noodzakelijk dat de gemeente zich daar nu al op voorbereidt. Er moet een actieplan komen waarbij ouders, kinderen en deelnemers aan het fonds bijdragen. Zo weten we niet alleen hoe we het fonds het beste kunnen inrichten, maar zorgen we er ook voor dat de afgesproken 80% van de doelgroep wordt bereikt. Want als het aanbod niet interessant is voor de doelgroep, krijgen we de doelgroep nooit mee.

In Rotterdam groeit één op de vier kinderen op in een gezin met een laag inkomen. Opgroeien in armoede is erg ingrijpend. Het is een belangrijke oorzaak van achterstand op alle terreinen en zorgt voor sociale uitsluiting. Kinderen van ouders met een laag inkomen kunnen vaak niet meedoen met hun leeftijdsgenoten, omdat ze extra leermiddelen niet kunnen betalen of doordat ze vaak niet mee kunnen gaan op schoolreisjes, muzieklessen, of andere activiteiten die geld kosten. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur is opgericht om dit tegen te gaan. Meer lezen? Dat kan hier. Lezen wat we naar het college hebben gestuurd? Hier.