9 oktober 2014

Surveillanten Metro

Vorige week debatteerde de gemeenteraad over het wegbezuinigen van de Rotterdamse Metrobeheerders. Aan het eind van dit debat melde wethouder Eerdmans op, dat hij van plan is om vandaag al de eerste metro surveillanten te installeren. De PvdA vindt dit zeer opvallend omdat de gemeenteraad nog geen besluit is voorgelegd. Daarom is er vandaag op verzoek van de PvdA, de SP en de VVD opnieuw gedebatteerd met wethouder Eerdmans.

Eerdmans wilde scoren, dat was duidelijk. Het nieuws over het wegbezuinigen van de Rotterdamse Metrobeheerders moest natuurlijk snel weggepoetst worden met een goed bericht: “er komen surveillanten bij en wel vandaag.” Een wat vreemde gang van zaken omdat de raad nog geen besluit had genomen of zelfs maar met het college had gespoken over deze extra inzet, bekostigd door de gemeente. Waarom moet de gemeente nu wel extra gaan betalen voor toezicht in de metro terwijl de Ret zelf kiest voor bezuinigen? De gemeente Rotterdam betaalt de Ret toch al extra voor het toezicht. Dat was nota bene op iniatief van PvdA raadslid Richard Moti. Waarom moet de gemeente nu nog eens extra in de buidel tasten terwijl er een duidelijke verantwoordelijkheid bij de Ret zelf bestaat voor een kwalitatief goed en dus veilig aanbod van openbaar vervoer.

In het debat werden we niet veel wijzer van de wethouder. Volgens Eerdmans worden de serveillanten betaald uit bestaande middelen en is er dus geen sprake van dat hij een verplichting is aangegaan buiten de kaders van de begroting om.

Tja…

Dan is het dus of staand beleid en heeft de wethouder niets toegevoegd maar pronkt hij met andermans veren.

Of hij vergeet te vermelden dat weliswaar de inzet voor 2 maanden toezicht nog uit de staande begroting kan worden bekostigd maar dat hij er maar op moet hopen dat hij voor de structurele extra kosten alsnog toestemming van de raad krijgt.

Wordt vervolgd…..