Timmermans over Hamas

14 oktober 2023

Interview Frans Timmermans in NRC

Uitspraken over Hamas, Gaza en Israël

Er is veel kritiek op de PvdA gemeenteraadsfractie vanuit politiek rechts over haar houding ten opzichte van de onverwachte oorlog tussen Israël en Hamas. Er werd zelfs gesuggereerd dat de PvdA Rotterdam, zodra het voor Joden onveilig wordt, wegkijkt en zelfs wegloopt… Dat deze unfaire kritiek notabene van het Central Joods Overleg uit Amsterdam wordt geuit, is ronduit pijnlijk. Hieronder volgt een gedeelte van het NRC interview van vandaag met Frans Timmermans dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Maar deze week, zegt hij (Frans Timmermans op bezoek in het land, red.), ging het vooral over iets heel anders: de oorlog in Israël en Gaza. Timmermans veroordeelde de terreuraanvallen van Hamas op Israël op zaterdag meteen in een tweet. Hij zegt nu: „Het is erger dan de ergste pogrom die ooit in Oost-Europa is geweest. Dit kun je alleen maar heel hard veroordelen. Natuurlijk slepen we een geschiedenis van tachtig jaar met ons mee, groot onrecht. Maar na deze barbarij heeft Israël het volste recht om zich daartegen teweer te stellen. Waar kinderen sterven, houdt alle verdere discussie op. Dat gebeurt ook bij bombardementen op Gaza. We mogen van Israël vragen om zich aan het humanitair oorlogsrecht te houden. Laat de menselijkheid leidend zijn.”

In uw verkiezingsprogramma staat nog altijd de tweestaten-oplossing. Is dat nog een realistisch doel?
„Ik vind dat nu realistischer dan vorige week. Omdat tot deze week velen in Israël dachten: wij zijn onkwetsbaar, wij hebben geen afspraken nodig. En nu zien ze dat terroristen uit zijn op de vernietiging van de staat Israël, die altijd weer een manier vinden. Iedereen is bang in Israël. Ik zou ook als de dood zijn.”

U kent Netanyahu. Hoe denkt hij?
„Zijn enige impuls is uiteindelijk: politiek en juridisch overleven. Als zijn overleving, zoals nu in de regering van nationale eenheid, verbonden kan worden met het vinden van een oplossing, zal hij daarin meegaan. Hij is niet emotioneel gebonden aan extreemrechts, alleen politiek. Hij is geen ideoloog. Gelukkig maar.”

Ook in uw partij is discussie. Een groep leden vindt dat u uw steun voor ‘apartheidsstaat Israël’ moet rectificeren.
„Ik ben er trots op dat deze discussie gewoon gevoerd wordt. Ik wil niet roepen: geen maar, geen maar! Als mensen ‘maar’ willen zeggen, dan mag dat. Ik zeg het niet.”

U gaat uw uitspraak niet rectificeren?
„We hebben 75.000 leden en er zijn er drie die dit hebben gevraagd in een niet-verstuurde brief. Ik sta achter ieder woord, iedere komma, alles wat ik hierover heb gezegd. En ik ben bereid om daarvoor te blijven staan. Ik hoef niks uit te leggen. Ik begrijp de emoties, maar als een terroristische organisatie een pogrom uitvoert… je moet wel je moraliteit op orde hebben.”

Rotterdam, 14 oktober 2023