4 december 2015

Veilige opvang LHBT-vluchtelingen

Onder de groep vluchtelingen die op dit moment naar Nederland komt bevinden zich ook LHBT’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders).  Dit is een extra kwetsbare groep omdat zij soms vanwege hun seksuele geaardheid of genderpresentatie te maken krijgen met intimidatie en geweld, zowel binnen als buiten de opvanglocaties. Nederland in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder moet uiteraard een veilige plek zijn voor deze vluchtelingen. Daarom hebben de PvdA en D66 vragen gesteld over de opvang van deze groep in Rotterdam.

PvdA-raadslid Peggy Wijntuin: “Wij hebben gevraagd wat de gemeente gaat doen om de veiligheid en de acceptatie van LHBT vluchtelingen te waarborgen. Overweegt het college bijvoorbeeld om deze groep vluchtelingen apart op te vangen indien er sprake is van ernstige bedreigingen? Hiervoor zou het goed zijn als het stadsbestuur in gesprek zou gaan met belangenorganisaties zoals Hangout010. Ook zou het personeel dat in het AZC werkt een training kunnen krijgen over het voorkomen en herkennen van pesten of intimidatie.”

“Het is belangrijk dat er in het AZC aandacht wordt besteed aan de Nederlandse omgangsvormen en emancipatie. Dit kan (bijvoorbeeld) door vluchtelingen informatie te geven en doordat medewerkers van het AZC over dit onderwerp met hen in gesprek gaan. Elke vluchteling in Nederland moet zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Daarom hopen wij dat de gemeente aan de slag gaat om dit te verzekeren,” zegt Wijntuin.