22 december 2013

“We kijken onvoldoende om naar buren en familie”

Eenzaam zijn is een van de ergste dingen die een mens kan overkomen. De vondst van de vrouw die tien jaar lang onopgemerkt dood in haar huis lag, heeft veel Rotterdammers geraakt.

Haar verhaal heeft ook een discussie op gang gebracht. Het thema eenzaamheid is omgeven door taboes. Ervoor uitkomen dat je eenzaam bent of dat je je eenzaam voelt, is ongemakkelijk.

Het besef dringt door dat het gaat om een sluipend maatschappelijk probleem waar niemand  omheen kan. Traditionele verbanden zoals kerk, buurt, familie en gezin hebben in de loop der jaren een hele andere betekenis gekregen. Ik spreek ouderen in de stad die met enige schroom  toegeven geen familiecontacten te hebben en zelden vrienden over de vloer krijgen. En stel jezelf de vraag: kijk ik wel genoeg om naar mijn buren, familie en mensen die wat extra aandacht verdienen?

De vraag is confronterend vanwege het antwoord.

Ouderenpakket
Als PvdA willen we vooral stimuleren dat ouderen zelfstandig activiteiten kunnen ondernemen. Zo hebben we ervoor gezorgd dat de Rotterdampas is uitgebreid. Ook heeft de PvdA in 2007 het gratis openbaar vervoer voor 65+-ers ingevoerd. Wij zullen ons hard blijven maken om deze faciliteiten te behouden.

Daarom pleit de PvdA in haar verkiezingsprogramma voor een ‘ouderenpakket’, een felicitatiepakket dat Rotterdammers ontvangen als zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Hierin zit niet alleen informatie over het gratis openbaar vervoer voor 65+-ers, maar ook informatie over vrijwilligerswerk en sociale  activiteiten die  zij zouden kunnen ondernemen.

Om sociaal isolement tegen te gaan is namelijk meer nodig dan het wegnemen van de financiele drempels  en een veilige woonomgeving.  Naarmate mensen ouder worden, zijn ze meer aangewezen op hun buurt en de sociale contacten die ze daar hebben.

Opgeklommen
Ik geloof in de kracht van solidariteit. Mijn missie als lijsttrekker van de PvdA Rotterdam is om het gevoel van saamhorigheid dat mensen ertoe aanzet om iets te doen voor anderen weer terug te krijgen in de wijken. Daar staat de PvdA voor.

Vanuit de praktijk ben ik opgeklommen tot wethouder. Het zijn steeds mensen in mijn omgeving geweest die mij kansen hebben geboden en mij verder hebben geholpen. Ook in mijn periode als politieagent heb ik in de wijken gezien en ervaren dat als mensen elkaar helpen dit de beste oplossing is voor  de sociale veiligheid in de wijk.

Het gaat om de buurman of -vrouw die een kopje koffie komt drinken. Die zo af en toe helpt met formulieren invullen of eens een boodschap wil halen.

Hamit Karakus, lijsttrekker PvdA Rotterdam