Wie moet de volgende burgemeester worden? In gesprek met Rotterdammers!

30 maart 2024

Wie moet de volgende burgemeester van Rotterdam worden? Dat is een vraag waar de raad zich de laatste maanden druk mee bezig heeft gehouden. Burgemeester Aboutaleb heeft in januari aangegeven dat hij dit jaar een punt achter zijn twaalfjarige dienst als burgemeester zal zetten.

In gesprek met de stad

De zoektocht naar zijn opvolger is dus gestart en de eerste stap is om in gesprek te gaan met de burgers van onze mooie stad. Want de mening van Rotterdammers over hoe de nieuwe wereldburgemeester eruit moet zien, is van groot belang. Daarom heeft de griffie meerdere dagen georganiseerd waarop raadsleden de pleinen bezochten om aan de Rotterdammers te vragen wat zij belangrijk vinden in een nieuwe burgemeester. Onze raadsleden Co Engberts en Duygu Yildirim, samen met Judith Bokhove (GroenLinks), mochten afgelopen woensdag deze actie afsluiten op het Afrikaanderplein. De interesse was hoog, waardoor ook NOS Radio 1 Journaal onze raadsleden en burgers interviewde over de nieuwe burgemeester.

Uit alle gesprekken kwam een duidelijk beeld naar voren van het type persoon dat de nieuwe burgemeester moet zijn. De burgemeester moet eerlijk en betrouwbaar zijn, geen uitgesproken voorkeur hebben voor een politieke partij, en er voor alle Rotterdammers in alle wijken zijn. Zoals één persoon zei:

“Hij of zij is er voor Rotterdammers, dus de voetjes moeten op de grond blijven.”

Verder moet hij of zij een visie hebben voor de toekomst van Rotterdam en daar de bewoners in mee willen nemen. Dit is extra belangrijk, want veel mensen voelen zich niet meer welkom in de stad, bijvoorbeeld doordat ze moeilijk aan een huis kunnen komen. Een passend advies voor de burgemeester was dan ook: “Iemand die vriendelijk is maar ook duidelijk. We zijn een sterke gemeenschap, maar we hebben ook een hartelijke burgemeester nodig.”

Ahmed Aboutaleb

Duidelijk was ook dat veel mensen het jammer vinden dat Aboutaleb weggaat, maar dat ze zijn keuze respecteren. Zo zei één man dat de nieuwe burgemeester gewoon moet doen wat Aboutaleb deed. Het vertrek van Aboutaleb zal een groot verlies zijn voor de stad, en we hopen dat met de input van Rotterdammers zoals u, we een burgemeester kunnen vinden die een oprecht hart voor de stad heeft!

Wil jij laten weten wat je belangrijk vindt in de nieuwe burgemeester van Rotterdam?Vul dan de vragenlijst in (dit kan tot en met 2 april) en geef de nieuwe burgemeester van Rotterdam alvast een advies:https://rotterdam.survalyzer.eu/burgemeester

Afrikaanderwijk, PvdA, Co Engberts, burgemeester, Rotterdam, wereldburgemeester

Afrikaanderwijk, PvdA, Duygu Yildirim, NOS, Radio 2, NPO, Journaal burgemeester, Rotterdam, wereldburgemeester

Afrikaanderwijk, PvdA, Co Engberts, burgemeester, Rotterdam, wereldburgemeester

Afrikaanderwijk, PvdA, Co Engberts, judith bokhove, burgemeester, Rotterdam, wereldburgemeester, groenlinks